Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen a magyar nyelv hangzása...

Milyen a magyar nyelv hangzása, illetve melyik nyelvekre hasonlít a magyar beszéd így hangzásilag?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy minden nyelvnek van valamilyen dallamossága, és jellemző hangjai vagy hangkombinációi, kiejtésmódjai, amelyek alapján például fel lehet ismerni, még ha nem is beszéli valaki a nyelvet, mint a francia vagy angol, de az összes többi is.

Mivel mi beszélünk magyarul, ezért a hangzását és a dallamosságát nem halljuk egyáltalán (legalábbis én), mert a szöveget értjük, és a kérdéses jellemzőket nem vesszük észre. Vagy már hozzászoktunk, ezért nem tudjuk jellemezni.

Próbáltam úgy rádiót hallgatni, hogy ne értsem a szöveget, csak a hangzásra figyeltem, de nem sikerült, mert a szöveg jött át az agyamban, nem a hangzás.

Remélem érthető a kérdés.

Úgy is kérdezhetném, hogy egy külföldi, aki nem beszél magyarul, milyennek hallja a nyelvet, és mire hansonlít.

2011. máj. 31. 20:54
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

Nagyon halkan hallgatva rádiót, valamennyire meg lehet hallani a hangzást, de nem az igazi. Valóban a mássalhangzók erősek, úgy tűnik.

Arra gondoltam, hogy egy szövegben fel kellene cserélni a szótagokat és úgy felolvasni. Ezzel a szöveg értelmetlen lenne, de a hangzás megmaradna, így talán meg lehetne hallani, amire kíváncsi vagyok.

2011. jún. 1. 06:38
 12/20 anonim ***** válasza:
64%

ma 03:57

A magyar hangzásának a nyugati nyelvekhez (és az oroszhoz) képest három fontos jellemzője van: az egyik, hogy nincsenek benne redukált, hangsúlytalan szótagok, hanem minden szótagot teljesen kiejtenek, a második az, a hangok elég kötetlenül, össze-vissza követik egymást, a harmadik a szóeleji hangsúly. Ezért messziről hallgatva a finn hangzása hasonló. Alaposan odafigyelve persze elég nagy a különbség, de alaposan odafigyelve két nyelvet nem lehet összetéveszteni még akkor sem, ha nagyon hasonlítanak.

Hangzás alapján a magyart a japánhoz és a törökhöz is hasonlítják néha.

2011. jún. 1. 13:27
 13/20 anonim ***** válasza:
72%
A magyarban van e, hang, zárt e hang és nyílt e hang. Amit te nyílt e hangnak mondasz, az valójában nem a legnyíltabb! A finnben lévő nyílt e-->"ä" a dunántúli nyelvjárásokban elég elterjedt... De azért kösz a lepontozást...
2011. jún. 1. 20:26
 14/20 anonim ***** válasza:
94%
Férjem azt mondja (nem magyar), hogy talán a finnhez hasonlít leginkább vagy a lengyelhez. De nagyon nyelvtörő a sok magánhangzóval.
2011. jún. 1. 21:35
 15/20 anonim ***** válasza:
80%

„A magyarban van e, hang, zárt e hang és nyílt e hang. Amit te nyílt e hangnak mondasz, az valójában nem a legnyíltabb! A finnben lévő nyílt e-->"ä" a dunántúli nyelvjárásokban elég elterjedt... De azért kösz a lepontozást...”

Ezt a lepontozás dolog nekem sem tiszta. Szerintem a lepontozók azt sem értették hogy miről van szó.

2011. jún. 1. 21:47
 16/20 anonim ***** válasza:
56%

Kedves 20:26

Tényleg úgy van, ahogy mondod. Én baranyai vagyok, és nyílt e-t használok. Nagyon sokáig észre sem vettem, aztán egyszer egy pesti barátom diszkréten kiröhögött.

Szóval kiderült, hogy tájszólásom van, bár ehhez jó fül kell, hogy valaki meghallja, mert nem olyan feltűnő, mint a Szöged, a Vazs, a Sálgótárjan..

Viszont valami érdekelne (bocsi az offolásért):

Azok a szegediek, akik a zárt e-re ö-t mondanak, akkor is így beszélnek, ha felolvasnak egy szöveget? Vagy ott nem tesznek különbséget e és e között?

2011. jún. 2. 17:59
 17/20 anonim ***** válasza:
74%
Kedves utolsó! Igazándiból nekem a gépírástanárom volt szegedi, ha jól emlékszem, de ő a sztenderd nyelvváltozatot is ismerte, és csak a családjával beszélt nyelvjárásban. Aki csak a szegedi dialektust sajátította el, az mindent aszerint ejt, ha olvas, akkor is. Ez ma már ritka, mivel a média globalizál és az iskolákban is a sztenderdet erőltetik. Az fentiektől eltekintve egyénileg változhat, ki mit hogyan ejt vagy olvas nyelvjárása és a sztenderd birtokában (idiolektus).
2011. jún. 3. 23:21
 18/20 anonim ***** válasza:
80%
A sok gy, cs, és ty hangzó miatt a szláv nyelvekre hasonlít kicsit.
2011. jún. 8. 19:28
 19/20 radna válasza:
100%

http://www.youtube.com/watch?v=d1PPkMG4tTc&hd=1

Háború előtti cseh kabaré, magyar nyelvet utánozza, ez talán segít kihallani a hangzást :)

2014. ápr. 22. 12:24
 20/20 anonim válasza:
Én általában azt szoktam hallani, hogy a törökre hasonlít. Egy ezzel a kérdéssel foglalkozó cikkben külön kiemelték az "örvendek" szavunkat. Ami amúgy tényleg törökös egy kicsit.
2017. dec. 11. 23:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!