Mit lehet tenni a gazdag szókincs gyarapítása érdekében?
Az a nagy gond, hogy sokszor az sem igazán tudja, hogy mit is jelent az az idegen szó, aki használja. Ezen ne problémázz. Ha a tv-ben hallasz ilyet, rögtön írd fel a szót, ha van rá lehetőséged nézz utána, írd mellé. Lehet ebből csinálni egy u.n. maszek-szótárt, néha-néha visszaolvasod, akkor könnyebben rögzül.
A sok olvasás alatt ne a napi sajtót értsd, (persze a napi eseményekről abból tájékozódsz), szókincs bővítésre az u.n. klasszikus regényeket olvasd. Azokban még valóban igyekeztek szép magyar nyelven írni. (A múltkoriban kezembe került egy mai magyar írónak nevezett valaki által írt könyv, tele volt trágár kifejezésekkel stb, a 20. oldal olvasása után letettem.)
Másrészt próbálj meg hangosan szép kerek mondatokban fogalmazni, ezzel gyakorlod az általad ismert szavak használatát, beépülnek a szókincsedbe. Rá fogsz jönni, hogy rengeteg szót ismersz, csak nem használod, mert beszélgetés közben egyszerűbb egy-két szóval válaszolni valakinek, mint a kerek mondatot kimondani. Hát gyakorold, és menni fog!
"Miért? Mi a baj helyesírásommal?"
Például: boccs, bocs helyett
- szókincsem után vessző
(De más részről ahhoz képest, hogyan írnak itt mások, ez egész jó.)
Igazolgatom, hogy ezek mind használható tanácsok és eredményre is vezetnek, ha komolyan érdekel és rendületlenül gyakorlod őket :)
(A helyesírásos szőrszálhasogatástól egyenesen feláll a szőr a hátamon; ez az okoskodás most éppen hogy nem illett ide - szerintem)
"Például: boccs, bocs helyett
- szókincsem után vessző "
Na ez már tényleg kiábrándító, mikor valaki ennyire próbál okoskodni és nem jön neki össze! Én úgy tudom, hogy az "és" kötőszó előtt nem használunk vesszőt! A bocsánat szót pedig ki így, ki úgy rövidíti! Nálam a "bocs" a medve gyerekét jelenti! Egyébként mindenki másnak nagyon köszönöm a hasznos válaszát!
Hát többek között erre jó az iroidalom/nyelvtan óra. :D Mert ugyan az ember lehet unja hogy mit irkál össze az a költő, de amikor értelmezni tudod ránézésre hogy "lehajlok a szent humuszig, régmúlt virágok illata bódít" azzal már a szókincsed és a mondatalkotásod is más szintre került. :D
Olvasni kell. Egyébként szerintem mindegy hogy mit, lehet az a Közgazdasági Szemle is, amíg a szerző szépen fogalmaz, bár hogy mit olvasol az nyilván kihat majd a te stílusodra, tehát olyat olvass ahogy beszélni szeretnél.
Sajnos a nyelvi készség is valamennyire tehetség, de mint minden más ez is fejleszthető.
Nagyon nagyon sokféle stílusban és árnyalattal lehet ugyanazt a dolgot sokszor mondani, és egy-egy író is többféle stílust használ. Mi sokat olvasók szeretjük idézni idézni egy-egy különösen jól sikerült sorát a kedvenc íróinknak, ezzel biztosan te is így vagy :D (és most mindegy hogy amit idézel az vaalóban megtörtént anekdota, film, cikk vagy könyv). Egy jól sikerült poén vagy egy különösen frappáns mondat ami pár szóban rögzíti a lényegét valami összetettnek az olyasmi amit érdemes megjegyezni és eltanulni.
Szerintem nem a kiábrándító szót akartad használni ide. Nem okoskodni próbáltam, hanem segíteni, de látom, hogy teljesen felesleges. (A gazdag szókincs gyarapításának sincs semmi értelme. Vagy gazdag szókincs vagy szókincs gyarapítása.)
A mondatszerkezet ebben a helyzetben megkívánja a vessző használatát az adott helyre. Nem felsorolásként értelmezhető, hanem magyarázatként. Ott az "és" helyett akár "ezért" is lehetne.
A boccs szónak meg semmi értelme. A bocs, nem csak a medve kölyke, hanem a bocsánat szó rövidítése is. Boccs nincs.
Az olvasást pedig azért ajánlom, hogy ne használj olyan szavakat, amik nem illenek egy szövegkörnyezetbe bele. (Na, én is tudok magyartalan lenni.) Ha csak úgy haszbálsz szavakat, amiknek a jelentésével nem vagy teljesen tisztában, te tűnsz okoskodónak.
Nem kukacoskodni akartam, hanem segíteni, de hát ne fogadd meg a tanácsait egy tapírnak!
szia, én ehhez keresek társat!:) ha gondolod msnen beszélhetnék, h pl 50 szót leirok neked kiszótárazva és te is nekem és akkor azt már csak beseggeljük.
mit szólsz?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!