Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit lehet tenni a gazdag...

Mit lehet tenni a gazdag szókincs gyarapítása érdekében?

Figyelt kérdés
Először is boccs, hogy ebbe a témába írtam, de itt van a legtöbb értelmiségi! A problémám az lenne, hogy nem oylan gazdag a szókincsem és emiatt sokszor tök rosszul érzem magam beszélgetés közben, mert nem tudok szépen fogalmazni, csak olyan egyszerűen. Alíg ismerek idegen szavakat, és sokszor nem is értek mondatokat amiket hozzám intéznek! Ja, és ugye nem idegen nyelvről beszélek, hanem anyanyelvről. Nem is vagyok emiatt olyan beszédes egy társaságban, inkább a háttérbe szorulok, és nagy félelmem az is, hogy ha valamiről véleményt alkotok, akkor vagy kinevetnek, vagy hülyének néznek! Ez mitől lehet és van erre valami megoldás? Köszi mindenkinek!
2011. máj. 26. 09:38
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
74%
Olvass sokat. De tényleg. Az javítana a helyesírásodon is;-)
2011. máj. 26. 09:40
 2/20 anonim ***** válasza:
100%
Sokat kell olvasni - ez alatt nem a bulvárt értem. Akit ismerek és jó beszélőkéje van, mind olvasással szerezte meg.
2011. máj. 26. 09:43
 3/20 anonim ***** válasza:
94%
Ha nem értesz valamit, minden esetben járj utána utólag. Ha konkrétan akkor nem is tudtál rá reagálni, legközelebb már fogsz. Egyébként meg ne hidd ,hogy attól valaki okosabb, különb, mert idegen szavakat használ, szerintem ez kicsit sznobság, vagy nagyképűség. Beszélj csak magyarul, legyél figyelmes és érdeklődő. Azt nem értem ,hogy nem értesz mondatokat. Ezt hogy érted? ha van benne idegen szó, már nem érted a mondatot? Ezt fejtsd ki bővebben. Kicsit nagyobb önbizalomra is szükséged van. Hidd el magadról, hogy te is tudsz érdekes lenni, neked is van véleményed, nem kell fennkölt szónokolni. A tartalom a lényeg, arra koncentrálj. Vagy a baráti köröd kvantum fizikáról társalog? Nem hiszem. Ja és olvass sokat.
2011. máj. 26. 09:45
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Az olvasásban lehet valami, én általános iskolás korom óta sokat olvasok, és egész szép szókincsem van. :) Bár annyira mondjuk nem szoktam használni a legtöbbet, mivel egy ideje nem nagyon járok el itthonról, de mindegy, nem ez a lényeg. Szóval olvasás, és tényleg mikor nem értesz valamit, annak nézz utána. Nekem van jó vastag idegen kifejezések szótáram, de az interneten is van ilyen oldal.
2011. máj. 26. 09:49
 5/20 anonim válasza:
92%

Igen, én is félek attól hogy nem tudom szépen kifejezni magam társaságban, vagy hogy nem érdekes amit mondok. Sok olvasással fejleszthetö, és ha egy idegen szót nem értesz, nézd meg a jelentését.

És hogy lehetne érdekesebbnek lenni, jobban elöadni a sztorikat, nagydumások, hogyan csináljátok?

2011. máj. 26. 09:49
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Olvass, tájékozódj sokat, lehetőleg minél több területen - persze ami azért érdekel is. Ha hallasz vagy látsz egy ismeretlen szót, keresd ki a jelentését vagy definícióját és jegyezd meg. Amikor szöveget fogalmazol, ügyelj a helyesírásra (kezdetnek a word is megteszi, bár nem mindenható) és ha van időd, nézegess szinonima-szótárat, hogy választékosabbá tedd a mondanivalód, és hogy a passzív szókincsből minél több elemet az aktívba ültethess, de persze ügyelj, hogy ne legyél túl erőltetett vagy modoros. :) Ha ezeket következetesen és kitartóan gyakorlod, előbb-utóbb szépen fog gyarapodni az a szókincs.
2011. máj. 26. 09:51
 7/20 A kérdező kommentje:
Miért? Mi a baj helyesírásommal? Na mindegy! Köszönöm a válaszokat! Mondatokat úgy nem értek, ha van benne idegen szó! Mármint ok, hogy szövegkörnyezetből rájövök, de akkor azon az egy szón kattogok, és próbálom megjegyezni, de tuti nem sikerül! Politikai beszédeket (Hír Tv-n szoktam nézni direkt ezért) abszolút nem értem! Meg van hogy alap idegen szavakat sem tudok megjegyezni. De most tényleg a legalapabb (idegen) szavakra gondolj! :(
2011. máj. 26. 09:54
 8/20 anonim ***** válasza:
92%
Nyiss egy jegyzetfüzetet, irogasd bele az új szavakat. Ha máskor nem, a reggeli trónolás alatt olvasgasd.
2011. máj. 26. 10:05
 9/20 anonim ***** válasza:
27%
Halgass Fluor Filigrant:D Komolyra véve: Olvasni ezerrel!:)
2011. máj. 26. 10:07
 10/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a tanácsokat!
2011. máj. 26. 10:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!