Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Iskolas taska vagy iskolastaska?

Iskolas taska vagy iskolastaska?

Figyelt kérdés

Szerintem az elso a helyes.

Az iskolataska egyben van, de az iskolas taska ugy gondolom kulon.

Velemenyekre vagyok kivancsi. Utananeztem, de hasonlo peldaval nem talalkoztam. Ha lehet indokoljatok meg a valaszt nyelvtani szaballyal.

Elore koszonom.

2011. máj. 21. 20:48
 1/9 anonim ***** válasza:

Az iskolatáska egyben, az iskolás táska külön. Alárendelő, határozós szóösszetétel, ezért írjuk külön.

tehát: iskolás táska.

2011. máj. 21. 20:56
 2/9 anonim ***** válasza:
nem tudom, hogy egybe, vagy külön, de ISKOLATÁSKA, én így ismerem.
2011. máj. 21. 20:56
 3/9 anonim ***** válasza:
Sztem iskolatáska és nem iskolástáska. De amúgy jó a megérzésed, hiszen egy jelzős szerkezet és egy összetett főnév között pont ez a különbség: A jelzős szerkezetet helyettesíthetnéd egy névszói-igei állítmánnyal, az összetett főnevet viszont nem: A táska iskolás. :-))))))
2011. máj. 21. 20:57
 4/9 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat.
2011. máj. 21. 20:59
 5/9 anonim ***** válasza:
20:57-es vagyok megint. Ha példa kell ilyen még a tejesember, ő sem tejes... vizesblokk, hősdal, ...
2011. máj. 21. 21:04
 6/9 anonim ***** válasza:
A Magyar helyesírási szótár szerint iskolatáska.
2011. máj. 21. 21:06
 7/9 anonim ***** válasza:
A nyelvtani szabály, (mert kérted) ha a birtokos (határozós és a tárgyas) kapcsolatban egyik se ragos, a kapcsolat jelöletlen, akkor: kincskereső - kincs(et kereső) iskolaudvar - (az) iskola udvar(a) - ISKOLATÁSKA - (az iskolá(ban használt) táska, de az "iskolás táska" jelölt kapcsolatként sem használatos, mert ebben a szerkezetben a jelző mást értelmet ad a kifejezésnek.
2011. máj. 21. 21:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Koszonom az utobbi valaszokat is.

Tehat az iskolas taska varianst nem hasznaljak.

Hm....

Neten beirtam mindkettot. Az iskolastaskara jott 10 eredmeny, az iskolas taskara par ezer. Ezert gondoltam hogy az 'iskolas taska'-t hasznalni szoktak es nem csak az iskolataskat.

2011. máj. 22. 09:40
 9/9 anonim ***** válasza:
Neten sok hülyeséget írnak, mert sajna az emberek közül, akik a netet használják sincs mindenki tisztában a helyesírással:-(((((
2011. máj. 22. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!