Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Másokat is zavarnak a következ...

Másokat is zavarnak a következők? Pl. Ez végett, ez miatt?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 22. 06:16
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
94%
Juj,de még hogy! Miért nem tudják vajon,hogy helyesen úgy van,hogy EMIATT?
2011. ápr. 22. 07:20
 2/17 anonim ***** válasza:
75%
Ja,igen,a legszebb,ami hallottam: ez végette... Ráadásul többször egymás után,brrr! Nagyon prolis.
2011. ápr. 22. 07:22
 3/17 anonim ***** válasza:
95%
A végett és a miatt két árnyalatnyiban különböző jelentéstartalommal bír, de a fenti példák engem is idegesítenek, ahogy az "avval" vagy "evvel" is. Meg még sok hasonló...
2011. ápr. 22. 08:27
 4/17 anonim ***** válasza:
70%

Ja és persze a legjobban az idegesít, amikor írásban minden egyes "hogy" elé vesszőt tesznek, mert "azt úgy kell", és kínosan ügyelnek arra, hogy kötőszóval ne kezdjenek mondatot. Hát még az, amikor egybeírják, amit külön kéne, és külön, vesszővel elválasztva(!), amit egybe. A j és ly folytonos, ellentétes cserélgetése, és a v helyett w használata, a "hogy" "h" rövidítése, betűk szándékos kihagyása (mert az milyen menő) stb...

Persze azt, hogy "egyenlőre" "egyelőre" helyett, gond nélkül használják, és a "de viszont" vagy "deviszont" is előkerül, még a "hogy elé mindig vessző"-című buta szabály betartására ügyelők is. Vagy de, vagy viszont. De viszont nem létezik. A másik halálom az -e kérdőszócska helytelen használata (akár rossz helyre írják - pl. nem-e láttad -, akár kötőjel nélkül).

6 évembe telt, mire páromat nagyjából meg tudtam tanítani helyesen írni (-e kérdőszó kötőjel nélküli használata, néhány j és ly keverése, a "hogy" előtti görcsös vesszőrakás, meg ilyesmik). Engem nagyon tudnak zavarni a fenti hibák, főleg egy alapvetően művelt, okos ember "szájából".

2011. ápr. 22. 08:35
 5/17 anonim ***** válasza:
Kimaradt az "esetében" szó az ügyelők után :)
2011. ápr. 22. 08:37
 6/17 anonim ***** válasza:
73%

Azt még csak-csak elviselem, ha így mondják, de ha jelentésében felcserélik, az nagyon tud idegesíteni.

Különben csak úgy mondnom, hogy az "avval" és az "evvel" helyes, bár nem az elterjedtebb forma, ezért bizonyos emberek taplóságnak tartják. Pedig csak olyan, mint a fölött és a felett. A fölösleges (felesleges:) nyelvi diszkriminációról sosem szokunk már le... Nem véletlen szeretném, ha valahogy az oktatásban sikerülne rávenni már 5-7 éves korban a gyerkőcöket, hogy lehet, hogy valaki nem beszél helyesen, de attól még nem kéne rögtön hülyének titulálni. Magyar szakon meg több hangsúlyt kellene fektetni a szociolingvisztikára.

És igen, a sulikban a nyelvtanra is, hogy lehetőleg minél kevesebb hiba maradjon meg felnőttkorra, viszont pl. a valódi tájnyelv irtását már sajnos nem lehet megszüntetni.

Üdv: egy nyelvész

2011. ápr. 22. 09:00
 7/17 anonim ***** válasza:
Egy szóval sem mondtam, hogy nem helyes az avval és az evvel, csak azt ,hogy engem zavar. Ettől nem nézek senkit hülyének, egyszerűen zavar a dolog. Beszélgettem már 3 diplomás professzorokkal, akik rosszul használtak bizonyos kifejezéseket, vagy számomra zavaró módon (nem nyelvészek voltak), de ettől még nem lettek kevesebbek. Csupán egy újabb bizonyíték, hogy a nyelvünket sokféleképpen lehet beszélni, és sajnos ebbe a hibák is beletartoznak.
2011. ápr. 22. 09:03
 8/17 anonim ***** válasza:
Engem nem zavar. Kicsit mást jelentHET így amit mondani akarunk. Nem biztos, hogy érthető így, de az "emiatt" az egyszerű következtető szó. Az "ez végett" pedig egy hosszú szövegben jobban kiemeli/visszautal, hogy konkrétan ez miatt történt így+úgy valami. Persze ugyan azt is jelenthetik, de a hangsúly miatt mégis van egy kis különbség, ha jó helyen használjuk.
2011. ápr. 22. 12:40
 9/17 anonim ***** válasza:

A 12:40-es okoskodik, de mire? Az "ez végett" sehogy sem helyes, ha már nagyon így akarod mondani, akkor az egyetlen helyes megoldás az "evégett".

Itt nem csupán a "végett-miatt" különbségen van a hangsúly, hanem azon is, hogy az "ez" szócska összeolvad az utána következő szóval és egybeírjuk vele, tehát nem két külön szóban fogjuk mondani. Így lesz "emiatt" és "evégett", már megoldás nincs.

2011. ápr. 22. 13:23
 10/17 anonim ***** válasza:
0%

13:23

Csak az ejtése kényelmetlen a két mássalhangzó miatt, ezért a magyar nyelv így oldotta meg, de mi az anyád lucskos p.csája miatt ne mondhatnám én így? Arra nem írtál semmit. Felfogó képességeid határán túl van, hogy más értelme lehet a két verziónak?

2011. ápr. 22. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!