Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban mikor kell "because"...

Angolban mikor kell "because" és "but" elé vessző?

Figyelt kérdés
2011. jan. 30. 19:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Mindig
2011. jan. 30. 20:20
 2/11 A kérdező kommentje:
A-aa. Általában épp, hogy nem kell, de mikor kell?
2011. jan. 30. 20:29
 3/11 anonim ***** válasza:
12%
Amikor jónak látod.
2011. jan. 30. 20:34
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

Pl. a but előtt a "last but one" szerkezetben nem kell: this house is the last but one.

Vagy a because előtt sincs a "because of..." szerkezetben: it's because of the storm.

Kötőszóként tagmondat elején szerintem mindig kell, bár angolban nem olyan szigorúak a helyesírási konvenciók.

2011. jan. 30. 22:37
 5/11 anonim ***** válasza:
50%

Use a comma + a little conjunction (and, but, for, nor, yet, or, so) to connect two INDEPENDENT CLAUSES, as in "He hit the ball well, but he ran toward third base."

'Because' normally introduces a DEPENDENT CLAUSE, and dependent clauses are normally restrictive, hence taking no comma.

2011. jan. 31. 10:08
 6/11 anonim válasza:

A legtobbszor nem kell kitenni a vesszot. Ha soha nem teszed ki, akkor sem hibazol.

Kulonben pedig az angol nem a kotoszo ele teszi a vesszot, hanem utana (tehat nem igy: ..........,but......, hanem igy: ............but,..............)

2011. febr. 6. 16:20
 7/11 A kérdező kommentje:
Utolsó: de, úgy kell kitenni, hogy "..., but ...", ha ki kell...
2011. febr. 6. 16:44
 8/11 anonim válasza:

Akkor kell a because és but elé vessző, ha még nem beszéltél arról, amit utána szeretnél írni. vagyis ha csak szimplán van egy mondat, mindenféle előzmény nélkül, mondjuk: 'I don't like sweets because they are full of calories'. Ha viszont egy hosszabb szöveget írsz, és már korábban leírtad, hogy 'sweets are full of calories', később pedig írod, hogy 'I don't like sweets, because they are full of calories', akkor írhatsz, mert már említetted, amit a because után írtál.

Remélem, nem volt túl zavaros, ha nem érted, írj privátban nyugodtan, és megpróbálom érthetőbben elmagyarázni. :)

2011. febr. 11. 18:46
 9/11 anonim válasza:

bocsi, lemaradt a 2. mondat vége:)

szóval, ha előzmények nélkül írsz le valamit, akkor nem kell (lényegében kötelező) vessző, mert összetartozik a because/but előtti és utáni mondatrész.

2011. febr. 11. 18:50
 10/11 anonim válasza:

te jóúristen! az előző vagyok:D

én is belezavarodtam azokba, amiket írtam. röviden: ha már beszéltél a but v. because utáni dolgokról, kell vessző, ha újak az információk, nem szabad vesszőt írni. ennyi:)

2011. márc. 14. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!