Melyik a helyes, "hadd" vagy "hagy"?
Figyelt kérdés
Pl. "hagy mondjam el" vs. "hadd mondjam el"? Nekem a hadd olyan régiesnek tűnik, és hogyan kell ejteni, egy vagy két d-vel megnyomva? És honnan ered, mi a gyökere, vannak más alakjai? Ha azt mondom let me tell you something, az kb. "hadd mondjak el...", ha azt mondom he lets me say whatever I want, akkor az kb. "hagyja hogy azt mondjak amit csak karok", akkor a haddnak hagy jelentése van, nem?2011. jan. 28. 09:38
11/16 anonim válasza:
kozben en is gondolkodtam rajta:
agyj => add is hasonlo
Agyj ennem! Add ide azt a sutit!
12/16 anonim válasza:
Tegnap este hulyeseget irtam...
"agyj" az helytelen.
13/16 anonim válasza:
Háhá, ez nagyon jó:D "Agyj":D:D
14/16 simon adrienne válasza:
a nyelvtani szabály azt állítja, ez is az is használható, az egyik egy régies forma, de jól használható ma is.Ennyi.
15/16 anonim válasza:
A "hadd" biztos helyes, én "hagy" formával még nem találkoztam, pedig sokat magyarozok, mert versenyre készülök.
16/16 anonim válasza:
Rákerestem, mert már nagyon idegesítő, hogy mostanra módszeresen felcserélik a hadd és hagy szavakat. A probléma igen egyszerű. A hagy jelen idejű kijelentés. A hadd pedig jelen idejű felszólítás. És hihetetlen, hogy nem tűnik fel sokaknak még kimondva sem, hogy vlami nem stimmel, ráadásul baromi idétlenül hangzik. Egyik volt munkatársam jut eszembe róla, bár az ő aranyköpése más fajta ragozásban rejlett: ,,Ezek egy idióták!".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!