Melyik a helyes, "hadd" vagy "hagy"?
Ezt találtam:
"Felmerült, hogy a "Hagy vezessek már a saját tempómban!" mondat helytelen lenne. Nos, ezen eltűnődtem és felütöttem az Etimológiai Szótárat. Megkerestem benne a 'hadd' és a 'hagy' szócikket. Ennek tanulsága az volt, hogy a 'hadd' alak a 'hagyd' szóból keletkezett szófajváltással. Nem írja pontosan, hogy milyen szófajú lenne a 'hadd' alak, de szerintem igéből (hagy+d) képzett mondatszóról beszélhetünk, ugyanis a szótár szerint "eredetileg különböző összetett mondatok beleegyezést kifejező főmondataként volt használatos: hagyd, hogy elmenjen! > hagyd! menjen! > hadd menjen!". Na már most ez a megengedő jelentéstartalom benne van a 'hagy' igealakban is, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy valamilyen formában mégis helyes lehet a "Hagy vezessek már a saját tempómban!" mondat. Talán kifejtett formában jobban látszik: "Hagyja már azt, hogy a saját tempóban vezessek!" Egyébként ilyen összetett mondat-tömörödés (ez nem szakszó csak hosszú lenne leírni, hogy pontosan mi is ez a jelenség) előfordul a magyarban..."
Szóval lehet ízlés kérdése, mondjuk engem az "itt vagyok a plázába'" n nélkül tud irritálni.
"A hagyni ige felszolító módú ragozása, ugyebár..."
Azért nem olyan egyszerű, mert a tenni-tedd, hagyni-hadd nem párhuzamos! Viszont hadd menjek, hadd menjen, hadd menjünk, hadd menjenek, a hadd változatlan persze, jelentése pedig számomra teljesen egyenlőnek tűnik a "hagyjad-hagyjátok, hogy..." jelentésével. Szóval a hadd az szerintem elég speckó, nem csak egy egyszerű felszólító módja a hagyni-nak; az a hagy(ja)d. Viszont a "hagyjad-hagyjátok, hogy..."-ból amekkora erővel hadd lett, lehetne hagy is, sőt:) A hagy az legalább csak csonkolás, a hadd meg olyan mintha a nem létező hadni-ból képezném. Elhiszem, hogy neked szebb, meg úgy helyes, de én nem tartom elég következetesnek.
Nekem a 'hagy' ilyen alkalmazása "báncsa" a fülemet. Számomra ez a suk-süköléssel egy kategória. De ez persze nem jelenti azt, hogy az egyik vagy a másik helyesebb lenne a másiknál.
Az irodalmi nyelvben és a hivatalos levelekben viszont csak a 'hadd' alak fogadható el, rövid d-vel ejtve.
A 'hagy' írásban nem jó, hiszen nem felszólító alak, így max. 'hagyj' lehetne (vö. fogy-fogyj), de ezek meg alakilag tegező alakok, bár a 'lásd' is ilyen – azt is használjuk magázódáskor is. Szóval írjatok csak 'hadd'-ot, az tuti megfelel a helyesírásnak.
A 'hadd' semmiképp sem régies, archaikus, hiszen az én környezetemben (É-Dunántúl) szinte kizárólag ezt az alakot használják szóban, tehát inkább területi eltérés van, mint időbeli. A mi kiejtésünk azért logikus, mert azt tükrözi a helyesírás; a 'hagy'-osoké meg azért logikus, mert jobban utal az alapszóra. Persze a logika mit sem számít az élő nyelveknél – a tesz-tegyél sem logikus, mégis így használjuk. Helyesírásilag a 'hagy' sem logikus.
hagy => hagyj => hagyjad => hadd
hisz => higgy => higgyed => hidd
iszik => ... => igyad => idd
eszik => ... => egyed => edd
nem vok egy nagy nyelvesz, de szerintem ez ok igy, es a hadd a hagy bol szarmazik...
vidd, vedd ugyanez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!