Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik a helyes, "hadd" vagy...

Melyik a helyes, "hadd" vagy "hagy"?

Figyelt kérdés
Pl. "hagy mondjam el" vs. "hadd mondjam el"? Nekem a hadd olyan régiesnek tűnik, és hogyan kell ejteni, egy vagy két d-vel megnyomva? És honnan ered, mi a gyökere, vannak más alakjai? Ha azt mondom let me tell you something, az kb. "hadd mondjak el...", ha azt mondom he lets me say whatever I want, akkor az kb. "hagyja hogy azt mondjak amit csak karok", akkor a haddnak hagy jelentése van, nem?
2011. jan. 28. 09:38
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
A hadd-ot egy 'd'-vel kell ejteni.Én a hadd-ot szoktam használni mert nekem a hagy nagyon hülyén és idiótán hangzik."Hagy mondjam el".Ez olyan mintha valami gügyögő 5éves mondaná :).Másrészről nyelvtan órán is a hadd-ot tanuljuk.
2011. jan. 28. 10:11
 2/16 anonim ***** válasza:
9%
Mindkettő helyes, ugyanazt jelenti. A "hagy" az általánosan használt, hivatalos szövegben is ezt alkalmazzuk. A "hadd" gyökerét sajnos nem tudom, de nem helytelen a használata.
2011. jan. 28. 10:11
 3/16 A kérdező kommentje:

Ezt találtam:

"Felmerült, hogy a "Hagy vezessek már a saját tempómban!" mondat helytelen lenne. Nos, ezen eltűnődtem és felütöttem az Etimológiai Szótárat. Megkerestem benne a 'hadd' és a 'hagy' szócikket. Ennek tanulsága az volt, hogy a 'hadd' alak a 'hagyd' szóból keletkezett szófajváltással. Nem írja pontosan, hogy milyen szófajú lenne a 'hadd' alak, de szerintem igéből (hagy+d) képzett mondatszóról beszélhetünk, ugyanis a szótár szerint "eredetileg különböző összetett mondatok beleegyezést kifejező főmondataként volt használatos: hagyd, hogy elmenjen! > hagyd! menjen! > hadd menjen!". Na már most ez a megengedő jelentéstartalom benne van a 'hagy' igealakban is, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy valamilyen formában mégis helyes lehet a "Hagy vezessek már a saját tempómban!" mondat. Talán kifejtett formában jobban látszik: "Hagyja már azt, hogy a saját tempóban vezessek!" Egyébként ilyen összetett mondat-tömörödés (ez nem szakszó csak hosszú lenne leírni, hogy pontosan mi is ez a jelenség) előfordul a magyarban..."

Szóval lehet ízlés kérdése, mondjuk engem az "itt vagyok a plázába'" n nélkül tud irritálni.

2011. jan. 28. 10:33
 4/16 Snapette ***** válasza:
53%
Egyszerű a válasz: van valahol valamilyen magyar értelmező vagy bármilyen szótárban olyan szó, hogy "hagy" ebben az értelemben? Mert úgy igen, hogy "nem hagy békén", de a hagy és a hadd, egyáltalán nem felcserélhető. A hadd nem régies, így mondják, és a hagyd változata. A hagyni ige felszolító módú ragozása, ugyebár...
2011. jan. 28. 11:06
 5/16 A kérdező kommentje:

"A hagyni ige felszolító módú ragozása, ugyebár..."

Azért nem olyan egyszerű, mert a tenni-tedd, hagyni-hadd nem párhuzamos! Viszont hadd menjek, hadd menjen, hadd menjünk, hadd menjenek, a hadd változatlan persze, jelentése pedig számomra teljesen egyenlőnek tűnik a "hagyjad-hagyjátok, hogy..." jelentésével. Szóval a hadd az szerintem elég speckó, nem csak egy egyszerű felszólító módja a hagyni-nak; az a hagy(ja)d. Viszont a "hagyjad-hagyjátok, hogy..."-ból amekkora erővel hadd lett, lehetne hagy is, sőt:) A hagy az legalább csak csonkolás, a hadd meg olyan mintha a nem létező hadni-ból képezném. Elhiszem, hogy neked szebb, meg úgy helyes, de én nem tartom elég következetesnek.

2011. jan. 28. 11:41
 6/16 anonim ***** válasza:

Nekem a 'hagy' ilyen alkalmazása "báncsa" a fülemet. Számomra ez a suk-süköléssel egy kategória. De ez persze nem jelenti azt, hogy az egyik vagy a másik helyesebb lenne a másiknál.

Az irodalmi nyelvben és a hivatalos levelekben viszont csak a 'hadd' alak fogadható el, rövid d-vel ejtve.

A 'hagy' írásban nem jó, hiszen nem felszólító alak, így max. 'hagyj' lehetne (vö. fogy-fogyj), de ezek meg alakilag tegező alakok, bár a 'lásd' is ilyen – azt is használjuk magázódáskor is. Szóval írjatok csak 'hadd'-ot, az tuti megfelel a helyesírásnak.

A 'hadd' semmiképp sem régies, archaikus, hiszen az én környezetemben (É-Dunántúl) szinte kizárólag ezt az alakot használják szóban, tehát inkább területi eltérés van, mint időbeli. A mi kiejtésünk azért logikus, mert azt tükrözi a helyesírás; a 'hagy'-osoké meg azért logikus, mert jobban utal az alapszóra. Persze a logika mit sem számít az élő nyelveknél – a tesz-tegyél sem logikus, mégis így használjuk. Helyesírásilag a 'hagy' sem logikus.

2011. jan. 28. 12:40
 7/16 anonim ***** válasza:
Szerintem leírva csak a "hadd" alak helyes, hiszen a hagyni igéhez semmi köze. Kiejtve viszont én is a gy-s alakot használom, úgyhogy, az előző válaszolóval kell egyetértenem: ez területtől függ. Itt, Szolnokon és környékén például még életemben nem hallottam a leírt alak szerinti ejtést.
2011. jan. 28. 16:36
 8/16 anonim ***** válasza:
25%
Mivel a hagyj a hagyni szóból jön, ezért eléggé érdekes lenne haddnak írni....
2011. febr. 1. 16:39
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

hagy => hagyj => hagyjad => hadd

hisz => higgy => higgyed => hidd

iszik => ... => igyad => idd

eszik => ... => egyed => edd

nem vok egy nagy nyelvesz, de szerintem ez ok igy, es a hadd a hagy bol szarmazik...

vidd, vedd ugyanez

2011. febr. 23. 19:25
 10/16 anonim ***** válasza:
dehát a higgynek semmi köze a hagyjhoz.. nem higyj, ugyan úgy ahogy az iszik sem idj vagy igyj, meg vegyj sincs, stb.. teljesen mások (jó persze nem teljesen), próbáltam a haddra példát találni, hogy hát akkor igazad van dehát egy sincsen.. hagyd el a házat pl az sem hadd el
2011. febr. 23. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!