Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Németesek! Helyes ez a mondat?

Németesek! Helyes ez a mondat?

Figyelt kérdés
Ich mag nicht nur arbeiten, sondern auch lernen.
2011. jan. 22. 15:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen, helyes.
2011. jan. 22. 15:52
 2/7 anonim ***** válasza:
94%

Igen, szerintem is helyes.

És folytatom a dupla kötőszók használatával, ahogy megígértem. A mai: "sowohl...als auch"

sowohl…als auch… - mind… mind …

Csak olyan mondatokban használjuk, ahol mindkét cselekvést egy alany végzi, és sokszor az ige is ugyanaz.

Sowohl das rote Kleid als auch das grüne Kleid gefallen mir sehr gut.

Mind a piros ruha, mind a zöld ruha nagyon tetszik nekem.

Az állítmány általában többes számban áll, de lehetséges az egyes szám is, az is helyes.

Sowohl das rote Kleid als auch das grüne Kleid gefällt mir sehr gut.

Ha azonban a „sowohl…als auch…“ dupla kötőszóval összekapcsolt főnevek közül az egyik többes számban áll, akkor az állítmánynak is többes számban kell állnia.

Sowohl die roten Kleider als auch das grüne Kleid gefallen mir sehr.

Azonban itt sem olyan könnyű egyes esetekben eldönteni, hogy milyen személyben kell állnia az igének.

Entweder mein Freund oder ich holen/hole die Karten morgen ab.

Vagy a barátom, vagy én holnap elhozzuk a jegyeket.

Bizony nehéz lenne eldönteni, hogy a „holen“ vagy a „hole“ a helyes ebben a mondatban, ha nem ismernénk azt a szabályt, hogy ennél a kötőszónál az állítmányt mindig a hozzá közelebb álló alannyal kell egyeztetni, jelen esetben az „ich“ –hel, tehár "hole" a helyes.

Üdvözlet: tanárnő

2011. jan. 22. 20:42
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi az új leckét. :))

Ez teljesen új nekem, így elsőre nehéznek is tűnik. Bár lehet, hogy csak késő van, majd reggel friss fejjel újból elolvasom. ;)

2011. jan. 22. 21:33
 4/7 A kérdező kommentje:

Többször átolvastam, és most már teljesen érthető. Már füzettel ülök ide a gép elé, erre is írom mindjárt a példamondatokat. (tudom, hogy ki lehetne nyomtatni, de azzal is tanulok, hogy a saját szavaimmal jegyzetelek)

Van még dupla kötőszó?

2011. jan. 23. 13:36
 5/7 anonim ***** válasza:

Igen, vannak még dupla kötőszók, amelyek mellékmondatokat vezetnek be.

És itt küldöm az utolsó dupla főmondatokat összekötő kötőszót.

weder…noch… - sem…sem…

A „weder… noch” az „entweder… oder” – re adott tagadó válasz kötőszava. (vagy… vagy? sem …sem)

A „weder” általában az első mondatban van, és a határozók helyén az állítmány után áll, míg a „noch” után közvetlenül a ragozott ige következik.

Er hat ihr weder eine E-Mail geschickt, noch (hat er) sie angerufen.

Sem e-mailt nem küldött, sem nem telefonált neki.

Wir haben weder die Hausaufgabe geschrieben, noch (haben wir) die Regeln gelernt.

Sem a házi feladatot nem írtuk meg, sem a szabályokat nem tanultuk meg.

Mivel a „weder… noch” tulajdonképpen tagadást fejez ki, a magyarral ellentétben nincs szükség még egy tagadószóra.

Hogy az állítmány milyen személyben áll, itt is az a szabály érvényes, hogy az állítmányhoz közelebb állóval egyeztetjük, ha pedig az egyik a kettő közül többes számban áll, akkor csak többes számban állhat az állítmány.

Weder mein Mann, noch mein Sohn sind/ist nach Ungarn gefahren.

Sem a férjem, sem a fiam nem utaztak Magyarországra.

Weder mein Mann, noch meine Kinder sind nach Ungarn gefahren.

Sem a férjem, sem a gyermekeim nem utaztak Magyarországra.

Weder meine Kinder noch mein Mann sind nach Ungarn gefahren. (Mert az egyik többes számban áll!)

A „weder… noch“ -hal nemcsak mondatokat, hanem mondatrészeket is összekapcsolhatunk.

Wir fahren weder mit der Straßenbahn noch mit dem Bus.

Nem megyünk se villamossal, se busszal.

Ha a „weder… noch” mondatokat kapcsol össze, akkor a „noch” előtt vessző áll, ha mondatrészeket, akkor nincs vessző, kivéve, ha felsorolás következik.

Weder ihr Bruder, noch seine Schwester, noch seine Eltern wussten, wo er ist.

Üdvözöl: Suzana guoth

U.i.: Minden további kérdésedre is szívesen válaszolok, természetesen ha tudok -:)

2011. jan. 23. 15:15
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az új leckét!

Úgy érzem, megértettem, de még gyakorolnom kell. :)

2011. jan. 23. 19:03
 7/7 A kérdező kommentje:

Most már megy a "weder...noch", én magyaráztam el az egyik kolléganőmnek. És jól esett, hogy én tudtam ezt elmagyarázni valakinek, pedig (MÉG!) én beszélem a cégnél legrosszabbul a németet.

Köszönöm a sok segítséget! :D

2011. jan. 28. 11:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!