Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mennyi szót használ átlagosan...

Mennyi szót használ átlagosan egy magyar nyelven beszélő tizenéves?

Figyelt kérdés
Olvastam egy cikket, ami azt írta, hogy a brit fiatalok átlagos szókincse már az 1000-et sem üti meg, így kiváncsi lettem, mennyi lehet ez a szám a magyar nyelven beszélőknél hasonló korosztályban.
2011. jan. 19. 12:28
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Szerintem a miénk is ekörül mozoghat. Azért már ne haragudjatok, de nem szeretem az ilyen általánosításokat. Én is 'mai fiatal' vagyok, mégis imádok olvasni, nem is ponyvát, hanem szépirodalmat, különösen magyar írók műveit. Emellett van barátom, eljárok bulizni, tehát élem a mai fiatalok életét is. Tehát össze lehet a kettőt egyeztetni. Szóval ne általánosítsatok!
2011. jan. 19. 14:50
 12/21 anonim ***** válasza:

függ a környezettől is, amiben épp van.

rosszabb helyeken 100as szókinccsel gazdálkodik, ha nagyon meg kell emberelnie magát, akkor talán eléri az 1500-at.

óvatos becslések, de sajnos vannak tapasztalataim is.

2011. jan. 19. 15:22
 13/21 anonim ***** válasza:
62%

Én csak magam nevében tudok beszélni. Szerintem biztos, hogy az ezernél többet használok...:) Szerintem legalább 3000-4000 megvan...bár most ezt csak ráérzésre mondom. Mellékesen, a felnőttek se használnak szerintem többet mint én, esetleg a műveltebbek. Tehát nem csak a tizenéveseket kell hülyének nézni. A magyar tanárom szerint nem nevezheti magát egy felnőtt műveltnek ha nincs legalább 10000-15000 szavas szókincse....:D (Biztos van olyan aki ezt sokkalja, de ennek a nőnek biztos megvan ennyi ha nem több...:D)

15/F

2011. jan. 19. 16:14
 14/21 anonim ***** válasza:
62%
Elírtam amit akartam. Nekem legalább 5000 szókincsem van, azt akartam. Nem is értem miért írtam 3000-4000 -et...:) Utolsó voltam.
2011. jan. 19. 16:16
 15/21 anonim ***** válasza:
62%
5000 szavas* ... Épp felvágok, hogy nem vagyok olyan hülye erre nem sikerül egy értelmes mondatot leírni...:'D
2011. jan. 19. 16:17
 16/21 anonim ***** válasza:
71%

Ez az 1000 valami eszméletlenül kevésnek tűnik, bár az angol és a magyar két nagyon távoli nyelv. Elég buta összehasonlítás, de míg minekünk csak a mozgásigékből van vagy... 100, amiből azért használunk is jópárat nap mint nap, az angoloknál igen sok irodalmi hatású. Persze, nem olyanokra gondolok, hogy walk meg go, illetve a mi esetünkben sem azt állítom, hogy 350 évvel ezelőtt kikopott szavakat használunk (annyira szeretem, amikor nem jut eszembe értelmes példa). Szóval egy műveltebb ember azért elég választékosan tudja magyarul kifejezni magát, de a fiatalok esetében... hát igen. Én 17 vagyok, és igencsak lesújtó az állás, ahogyan észrevettem. Persze, egy hétköznapi témához senki sem fog tudományos megfogalmazással hozzáállni, de tényleg van mit javítani a helyzeten. Ha a "szókincs" jelen esetben azt jelenti, hogy mennyi szót használ az ember gyakran, akkor nagyjából egy 3000-es számra tenném a voksomat.

És akkor most egy kilométernyi OFF:

Ezek a netes rövidítgetések helyenként engem is zavarnak, bár ez a környezettől függ. MSN-en és hasonlókon például én pont azt tartom szokatlannak és idegennek, ha valaki teljesen pontosan, hibátlanul ír, főleg, mivel egyáltalán nem is ez a céljuk ezeknek az alkalmazásoknak, hanem a gyors válaszadás.

Fórumon viszont van idő, és az én szememet is ugyanúgy szúrják az említett szlengek, mint ahogyan páran már írták. A LOL és társai, ellenben, szerintem teljesen rendben vannak. Emotikonként is ugyanúgy használhatók, meg úgy egyáltalán: részei az internetnek.

Az persze megint más kérdés, hogy szabad-e ezeknek beépülniük a beszélt nyelvbe is. Igazság szerint vannak olyanok, amiket használok én is, mert van hogy egy huszonháromszorosan összetett mondatot spórolok meg magamnak ezzel, és adott helyzetben hatásosabb is. Szokás hivatkozni arra, hogy így élő nyelv meg úgy élő nyelv, úgyhogy azt mondom, ha olyan a helyzet, én nem kifogásolom. Nyilván nem a hivatalban fogom elárasztani az embereket egy ROFL-LOL-OMFG-OWNED-FAIL-csokorral, de megfelelő környezetben gond nélkül megállják a helyüket.

2011. jan. 19. 16:47
 17/21 anonim ***** válasza:

"Olvastam egy cikket, ami azt írta, hogy a brit fiatalok átlagos szókincse már az 1000-et sem üti meg"

Ez biztos nem igaz. A valós szám 10-20 ezer körül van. Egy diplomás 60-70 ezer szót is ismer, és 20-30 ezret használ is. Már egy hétévesnek is 3-4 ezer körüli szókincse van, és az aktív szókincse is megvan 1000.

2011. jan. 19. 19:35
 18/21 anonim ***** válasza:
pont ezért szeretem használni a: balga, padlat, nyugtalanítani, és más hasonló szavakat, mert ezek az átlag szókincsben nincsenek benne, de az emberek többsége érti, hogy mire gondolok.
2011. jan. 19. 21:26
 19/21 anonim ***** válasza:

Komolyan, meg kellene számolni már. Valaki pls:)

16:14

10-15ezer szót hogy a *választékos káromkodás*-ba használna már???:D

Na holnap megkérdezem a magyartanárom, ő majd mond egy viszonyítási számot nekünk. Pár napja mondta, hogy az egyik(nem jut eszembe a neve) író-költő volt régen a legnagyobb szókincsűként számon tartva, emiatt kaptak az ötleten és megszámolták, vagy mi. Csak elfelejtettem mekkora számot mondott.

2011. jan. 19. 21:52
 20/21 anonim ***** válasza:

Na tessék, itt a lista:

[link]

2011. jan. 20. 01:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!