Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Pontosan melyik év melyik...

Pontosan melyik év melyik hónapjától van Szlovákia?

Figyelt kérdés

Láttam az egyik boltban 'Idősebb vagyok mint Szlovákia' feliratú pólót, de sajnos nem tudtam "értékelni" a poént, mivel nem tudom, hogy pontosan mióta van Szlovákia.

Valaki felvilágosítana?:)

2011. jan. 16. 22:47
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
45%

"Szlovák államról, sőt bármiféle szlovák közigazgatási, politikai egységről azonban egyltalán nem beszélhetünk 1918 előtt. Az első független szlovák állam csak 1939. március 14-én született meg.

A szlovák nép és irodalmi nyelv kialakulása is csak nagyjából a 17-18. századra tehető."

Pontosan. És?

Attól még, hogy fiatalabb a nemzetük a mienknél, már kevesebbet érnek?

Ha te mondjuk 60 évesen találkozol egy 10 éves gyerekkel, akkor az a gyerek a te szemedben már nem is ember? Nincs joga az önálló élethez? (10 évesen mondjuk tényleg nincs, de amint betölti a 18-at, lesz) Nincs joga védeni azt, ami neki fontos?

Attól, hogy valaki/valami fiatalabb, nem ér kevesebbet.

2011. jan. 17. 12:21
 12/17 anonim ***** válasza:
47%

"És?

Attól még, hogy fiatalabb a nemzetük a mienknél, már kevesebbet érnek? "

Állítottam én ilyet? Arra a téveszmére utaltam, miszerint Magyarország sem létezett 1918 előtt.

Ettől függetlenül még érthető a Szlovákiával szembeni irónia, nekik kellene végre leszállniuk a magas lóról és nem pedig folyamatosan provokálni Magyarországot. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

Szlovénia sem létezett 1991 előtt, ugyanakkor még sincs vele senkinek semmi baja.

2011. jan. 17. 17:54
 13/17 anonim ***** válasza:
62%

"nekik kellene végre leszállniuk a magas lóról és nem pedig folyamatosan provokálni Magyarországot."

Ezt nem vitatom. De egyrészt, ennek nem az a módja, hogy mi mégolyanabbak leszünk, másrészt ez nem indokolja egy nép, egy ország megalázását.

A konfliktusok mindig úgy kezdődnek, hogy valaki visszaüt.

A szlovák külpolitikát én sem tartom nagyra. (Sőt, az egész szlovák politikát mélységesen megvetem.) Viszont ettől még nem kéne az egyszerű szlovák embereken elverni a port, akik nem tehetnek róla, hogy olyan emberek vezetése alatt kénytelenek élni, mint Slota, vagy Fico.

2011. jan. 17. 18:09
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

00:25 vagyok.

Igazatok van, ferdítettem az igazságon. De csak annyival, amennyivel a pólót viselő emberek ferdítenek, mintha azt állítanák, hogy 100 körül járnak.

2011. jan. 17. 22:05
 15/17 anonim ***** válasza:
94%

A független Szlovák Köztársaság 1993.1.1-én jött létre Csehszlovákia szétválásával (nem 1991-ben).

Úgy veszem ki, hogy több hozzászóló (tisztelet a kivételnek) azt akarja belesujkolni az olvasóba, hogy a szlovák ember ilyen nyúlfarknyi történelem miatt érezze magát alsóbbrendűnek. De csak a háborúk és a királyok alkotnák egy nemzet történelmét? Bizony, így tekint sok magyar blogozó a történelemre szellemeskedve, hogy a szlovákoké egy sms-el leírható.

A szlovák értelmiség is foglalkozik nemzete történelmével, kutatja és próbálja megérteni az összefüggéseket. Többféle hozzáállás prófétái kapnak fórumot. Az egyik például, hogy Magyarország történelme nem a szlovákok történele. A másik a nemzeti romantizmus, melyben politikusok, közéleti tisztviselők de hivatásos történészek is a nemzeti büszkeséget (identitástudatot) fetisizálják. Hogy melyik nézet kerekedik felül az attól függ, hogy a környezet mit tart többre.

Van azonban a szlovákoknak egy nem olyan látványos történelmük: dolgoztak, küzdöttek, szerettek, szenvedtek, vígadtak, zenéltek, daloltak, táncoltak, faragtak, varrták a gyönyörű szlovák népviseletet, építették Pestet és Bécset, harcoltak a RAF-ban, Piávénál ezerszámra összebarátkoztak a halálban a magyarokkal.

A szlovák (tót) anyák meg szülték a fiaikat, akik legyőzve a földhözragadottságot az emberiségért sokat tettek (Kmety, Bél, Petzval, Jedlík, Hadík, Stodola, Banič, Štefánik, Grúberová, Poppová, Dvorský, Melis, Petőfi, Murgaš, Zamarovský, csak néhányat említve).

Csoda révén megmaradtak a tótok, és most bújjanak egy pociklyukba a magyarok előtt, csak azért, mert nem voltak királyaik ?

Én teljesen szlovák környezetben élek már 60 éve. Tudja mindenki, hogy magyar vagyok, de ebből nékem soha semilyen hátrányom nem volt. Pedig manifesztáltam eléggé magyarságomat. Tettem ezt úgy, hogy nem megalázni, csúfolni akartam a szlovák embert, hanem azért, hogy szellemi és anyagi felemelkedésében egy keveset segítsek. Mert ráfér! Gondolom, hogy miránk is.

Magyarnak lenni és megmaradni ma nem mulatság. Segítségünkre lehet egy kis understatement is ami által sok energiát megspórolhatunk hasznosabb dolgokra. Az évelődés ellenreakciót vált ki és vége- hossza nem lesz a vitának, hogy ki kezdte. A „bezzeg, ha ti nem gyűlölnétek minket“ mindkét oldalon használható gyutacs.

Ez a csodálatra méltó két szép nép megérdemelné, hogy kölcsönösen szeresse egymást! Biztos lesz, aki ezt kikéri magának. Akkor bocs! De legalább a toleranciában hiszek.

2011. jan. 18. 00:21
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

"nem 1991-ben"

Mondom, hogy gépelési hiba volt.

A többi amúgy nagyon szép és teljes mértékben egyet értek.

2011. jan. 18. 17:05
 17/17 crybabe válasza:
68%
Nos a mostani szlovákia teljes egészében a Nagymagyarország részét képezte, és csak ármánykodás (trianon) miatt került idegen kézre azzal a csekély 1,084,000 magyarral eggyüt!!!
2012. jan. 10. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!