Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy néz ki egy kínai szótár?...

Hogy néz ki egy kínai szótár? Ha mondjuk látok egy jelet, amit nem tudom, h mit jelent, hogy nézhetem meg szótárban?

Figyelt kérdés
2011. jan. 14. 09:19
 1/5 anonim ***** válasza:
Ez egy nagyon jó kérdés, engem is érdekel :)
2011. jan. 14. 10:12
 2/5 anonim ***** válasza:

fonetikusan le van írva a szó mellette meg kínaiul

ennyi

2011. jan. 14. 10:30
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
A gyökök alapján keresnek vissza. Minden egyes kínai karakter legalább egy, de általában több úgynevezett gyökből áll. Hozzávetőlegesen 200 gyök van, a szótárban ezek alá osztják be a szavakat, aszerint, hogy melyik gyököt v. gyököket tartalmazzák. A gyökök és a gyökök alá beosztott szavak ezen túl vonásszám alapján vannak csoportosítva.
2011. jan. 14. 10:43
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Az előző vagyok. Azt elfelejtettem írni, hogy természetesen van ábécé sorrend is a kínaiaknál. Ilyen esetben, ha tudod, hogy hogy ejtik az adott szót, a kiejtés alapján tudsz visszakeresni. Például bármelyik szót, amit "ma"-nak ejtenek az M betű alatt találod meg. Viszont a kínai nyelvben vannak tónusok (hangleejtés) is, amik befolyásolják egy szó jelentését. Ahhoz, hogy ilyen módszerrel eredményesen tudj szótárban keresni, a helyes tónust is ismerned kell: ereszkedő, emelkedő, ereszkedő majd emelkedő, stb.
2011. jan. 14. 10:54
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Fonetikusan vagy a jelek alakja szerint (gyökök) is lehet csoportosítani a jeleket. Mindkét módszernek egy halom változata létezik.

Ha látsz egy nem ismert jelet, akkor kb. úgy kell eljárnod, mint a kis növényhatározóval. Megnézed, melyik szerepel benne a felsorolt főbb vonások közül, odalapozol, ott szűkíted a kört stb. Nem annyira lassú és bonyolult, mint amilyennek tűnik, a kellemetlen inkább az, hogy sokféle rendszer van.

2011. jan. 14. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!