Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan helyes, iszom, vagy iszok?

Hogyan helyes, iszom, vagy iszok?

Figyelt kérdés

Megkérdezte a párom, hogy kérek e teát, és úgy válaszoltam, hogy "Aha, iszok". Erre kijavított, hogy "iszom". Mondom "miért?" De megmagyarázni már nem tudta.

Én elfogadom, és használom úgy, ha úgy helyes, de tudnom kell az okát, mert csak úgy értem meg.

Mármint tudom, hogy vannak szabályok és kész, de ha van valami oka... Mint pl, hogy ha -val, -velt használok, a "v" módosulhat a szó utolsó betűjéhez.

2010. dec. 17. 21:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
80%
Utolsó: azért szerintem nagyon nagy a különbség közötte, hogy "iskolába" "iskolábaN" helyett, vagy "iszoK" "iszoM" helyett. Míg az első tényleg zavaró lehet írásban, beszédben meg nem tűnik annyira föl, az "iszok" - "iszom" jónak tűnik írásban és beszédbe is.
2010. dec. 17. 23:31
 12/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Annyiszor leírtátok, ha legközelebb el is vétem, tuti, hogy azonnal ki is javítom magam! :)

2010. dec. 18. 00:09
 13/20 anonim válasza:
63%
Nekünk a magyartanárunk azt mondta mindig,h az "iszok" nem helyes,hanem az "iszom" a jó :)
2010. dec. 22. 22:52
 14/20 anonim ***** válasza:
36%

Alanyi ragozás (vagy határozatlan tárgy) esetében a K végződés a helyes.

-Iszol (egy) teát?

-Aha, iszok!

Ez így helyes, hiszen nem azt kérdezte, hogy

-IszoD A teát?

Erre lenne a helyes válasz:

-Igen, iszoM A teát.

Azt pedig nem kérdezheti, hogy IszoD teát?

2011. jan. 3. 12:23
 15/20 anonim válasza:
35%

Az igéknek van alanyi és tárgyas ragozása.

Ha szomjas vagyok, akkor vizet iszok, de ha sietek akkor gyorsan megiszom a vizemet, és már indulok is.

Valóban helyes mindegyik, de bizonyos igék esetében a tárgyas ragozású változat használata, ha nem is sznobizmus, de mindenképpen túlzott modorosságra vall. A celebvilág előszeretettel használja a tárgyas ragozást, mert azt hiszik ez szép és jó.

Egy kis nyelvtan ahhoz, hogy megértse, aki eddig nem:

alanyi ragozással

iszok, iszol, iszik, iszunk, isztok, isznak

tárgyas ragozással:

iszom, iszod, issza, isszuk, isszátok, issák

A tárgyasnál kell a határozott névelő a tárgy elé, "iszom a vizet, alanyinál vagy teszünk egy határozatlan névelőt, vagy nem "vizet iszok vagy iszok egy kávét"

2011. jan. 18. 23:06
 16/20 anonim válasza:
34%

bocs, isszák!

De látom (és nem látok), sokan más alapvető nyelvtani szabályokkal sincsenek tisztában (és nem tisztába). A csecsemőt tesszük tisztába.

2011. jan. 18. 23:12
 17/20 anonim ***** válasza:
50%
23:12, te vagy az, aki nincs tisztában az alapvető nyelvtani szabályokkal. Helyesírási szabályzat volt már a kezedben? Világosan le van írva benne, hogy az -ik végű igékre más szabályok vonatkoznak. Az "iszik" pedig ebbe a kategóriába tartozik. De ezt már páran leírták előtted.
2011. jan. 19. 09:30
 18/20 anonim ***** válasza:

[link]

Egy nyelvész írása.

2011. jan. 19. 10:33
 19/20 anonim ***** válasza:

"23:12, te vagy az, aki nincs tisztában az alapvető nyelvtani szabályokkal. Helyesírási szabályzat volt már a kezedben? Világosan le van írva benne, hogy az -ik végű igékre más szabályok vonatkoznak."

- Pontosan hol?

2011. jan. 19. 11:47
 20/20 Hunnita válasza:
Eszek, iszok díno(k) , dáno(k)?
2018. dec. 23. 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!