Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan helyes, iszom, vagy iszok?

Hogyan helyes, iszom, vagy iszok?

Figyelt kérdés

Megkérdezte a párom, hogy kérek e teát, és úgy válaszoltam, hogy "Aha, iszok". Erre kijavított, hogy "iszom". Mondom "miért?" De megmagyarázni már nem tudta.

Én elfogadom, és használom úgy, ha úgy helyes, de tudnom kell az okát, mert csak úgy értem meg.

Mármint tudom, hogy vannak szabályok és kész, de ha van valami oka... Mint pl, hogy ha -val, -velt használok, a "v" módosulhat a szó utolsó betűjéhez.

2010. dec. 17. 21:13
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
16%
Inni + tárgyeset, tehát csak simán "Iszok.", de "Iszom a vizet."
2010. dec. 17. 21:17
 2/20 anonim ***** válasza:
70%
Mivel ikes ige, ezért hagyományosan 'iszom' mind alanyi, mind tárgyas ragozásban. Viszont ez már régóta kikopóban van, és ma már legfeljebb a tudálékosok oktatnak ki ezért.
2010. dec. 17. 21:24
 3/20 anonim ***** válasza:
89%
Úgy tudom, nyelvtanilag mindkettő helyes. Az "iszom" a hagyományos forma, az "iszok" a később elterjedt.
2010. dec. 17. 21:33
 4/20 anonim ***** válasza:
83%
Iszom vagy iszok, mindkettő "helyes", bár az 'iszom'-nak magasabb a presztízse, előkelő vagy sznob társaságban iszomot kell mondani.
2010. dec. 17. 21:34
 5/20 anonim ***** válasza:
85%

mi nem rég tanultuk nyelvtanból és azt mondta a tanár,hogy az M végződés a helyes HIVATALOSAN.De mára már teljesen elfogadott mind2 végződés...

fázom -> fázok

iszom -> iszok

stb-stb...

2010. dec. 17. 21:34
 6/20 anonim ***** válasza:
76%
A helyesírási szabályzat szerint,mivel ikes-ige, iszom a helyes,mindig.
2010. dec. 17. 21:36
 7/20 anonim ***** válasza:
50%
Iszom a helyes, és nincs semmi köze a sznobizmushoz. Nehogymár sznob legyen az, aki helyesen beszél magyarul.
2010. dec. 17. 21:42
 8/20 anonim ***** válasza:
58%

Amint itt is írva van, mindkettő helyes.

A tisztán ikes igéknél mindkét változat lehetséges.

Az oldal közepe táján, az "Ikes ragozás" címszó alatt, a második táblázatban szerepel a régi és a ma elterjedtebb változat.

[link]

2010. dec. 17. 21:47
 9/20 anonim ***** válasza:
82%
Az "iszom" tényleg nem sznobizmus, hanem a tisztán ikes igék hagyományos alakja, viszont a később elterjedt változat, az "iszok" szintén helyes.
2010. dec. 17. 21:50
 10/20 anonim ***** válasza:
47%
A helyesírási szabályzat szerint az ikes igéknél alanyi és tárgyas ragozásban is -m a végződés. Az iszok tehát nem helyes (ugyanúgy, ahogy pl. az se helyes, hogy az "iskolába tanulok", helyesen "iskolábaN" lenne, ezt is rengetegen hibásan használják). Hogy mi ennek az oka, azt nem tudom, de ha eljutok idáig szociolingvisztikából, akkor majd megmondom :)
2010. dec. 17. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!