Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Franciasok! Tobbes szamu...

Franciasok! Tobbes szamu fonoveket amelyek s-el vegzodnek, ugyanugy ejtjuk ki mint egyes szamban?

Figyelt kérdés

Peldaul:

grand - grands

parent - parents

différent - differents

concrèt - concrèts

distinct - distincts

Tehat ugyanugy ejtem ki tobbes szamban is mint egyes szamban?

A kovetkezokrol peldaul tudom hogy ugyanugy ejtjuk ki a tobbes szamot mint az egyes szamot:

un enfant - des enfants -> tehat tobbes szamban nemcsak az s nem hallatszik hanem a t sem.

Azt akarom tudni pontosan hogy akkor tobbes szamban mindig a ket utolso massalhangzo nem hallatszik (massalhangzo + s)? Vagy ez valtozo lehet?

Nagyon szepen kerem irja le az aki pontosan tudja. Nagyon fontos.

Elore koszonom.

2010. dec. 1. 10:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy ejted, nem halaltszik az s a végén. Az elöljáróból tudod (des, les, aux vagy számok nyilván), hogy többesszámról van szó. Ez alól természetesen kivétel a rendhagyó végződés, ahol x-re végződik a szó, ott nem találkozol s betűvel a szó végén, de ebből nincs sok szerencsére.
2010. dec. 1. 10:31
 2/11 anonim ***** válasza:
Ugyanugy ejted de csak addig amig nem jon utana maganhangzoval kezdodo szo! Ugyanis akkor mar a liaison bekavar: pl grande école (grandékol) grandes écoles (granZékol), vagy pl Etat Etats, az ugyanugy étà, de Etats-Unis az mar étàZüni
2010. dec. 1. 10:41
 3/11 A kérdező kommentje:

Azt tudom hogy az s-t nem ejtjuk ki!

Engem az s elotti massalhangzo kiejetes vagy nem kiejtese erdekel!!!!

Es azokat a fonoveket amelyeknek nem -s a vegzodese tobbes szamban, nem hoztam szoba, mert tisztajaban vagyok veluk.

2010. dec. 1. 10:44
 4/11 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat.

Foleg neked masodik valaszolo! Most vilagosabb.

2010. dec. 1. 10:45
 5/11 A kérdező kommentje:
Meg irjatok, adjatok meg peldakat,s'il vous plait.
2010. dec. 1. 11:11
 6/11 anonim ***** válasza:
Pl. annál a szónál, hogy grand, ha többesszámba teszed, akkor csak az s-t nem fogod ejteni, mert az lesz a szóvégi mássalhangzó. Ami előtte van, tehát a d-t ejtened kell, mert így lehet megkülönböztetni a többesszámba tettet a simától, viszont azt a d-t ne ejtsd keményen, suhanj át rajta, épp hogy csak hallani lehessen.
2010. dec. 1. 11:18
 7/11 A kérdező kommentje:

3dik: en is igy tudtam, hogy a grand egyes szamban gran-nak hallatszik es grands- grand-nak.

DE!

Ugy nez ki hogy nem mindenhol megy ez, mert nezd:

un enfant (anfan) es des enfants (anfan) -tobbes szamban is ugyanugy ejtjuk.

Na ezert tettem fel ezt a kerdest! Mert van olyan szo ahol csak az s nem hallatszik tobbes szamban, de van olyan ahol az s EZ AZ AZELOTTI MASSALHANGZO IS!

Na ezt akarom tisztazni.

2010. dec. 1. 11:29
 8/11 anonim ***** válasza:
De azt hol hallottad, hogy a des enfants is "anfan"? valamilyen módon ott is egy nagyon picit ejtjük a t-t, ugyanúgy mint ahogy a többi ilyen többesszámba tett szónál. Hol olvastad ezt?
2010. dec. 1. 11:37
 9/11 A kérdező kommentje:
* AZ ES AZ AZELOTTI MASSALHANGZO
2010. dec. 1. 11:41
 10/11 A kérdező kommentje:
Nem olvastam sehol. Csak hallottam hogy tobbes szamban nem hallatszik a T.
2010. dec. 1. 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!