Mi a különbség az orosz видно és видна szavak közt?
Jól gondoltad. Ezt a határozói alakot állítmányként használjuk, amit az alannyal egyeztetünk.
Nem tudom, hogyan fogja ez fórum átírni a cirill betűket, de megpróbálom: виден, видна, видно, видны (tehát fonetikusan: vigyen, vidna, vidno, vidni/vidnü) - hím-, nő-, seml.- nem és többes szám. Határozóként a "видно" alakot használjuk.
Jelzőként természetesen a szokásos jelzői végződésekkel áll.
Üdvözlettel: Suzana Guoth
Köszönöm a választ!
Ugyanakkor, még azt szeretném tudni, hogy ezzel a mondattal mi a helyzet? Egy orosz feladatgyűjteményben találtam.
Скоро стемнело и дороги не было видно.
Skoro st'emn'elo i dorogi n'e bylo vidno. (amennyiben nem jelennének meg helyesen a cirill betűk)
Itt két dolog is van ami nem tiszta számomra. Egyrészt, miért semlegesnemben áll a létige és a határozó is? Másrészt: hogy-hogy dorogI? Miért pont a birtokos esetet kell használni? (Vagy ez az -i végződés jelen esetben a többesszámot jelöli?)
Magyarán szólva az én, gyanítom, helytelen verzióm nagyjából így szólna:
Скоро стемнело и дорога не была видна.
Skoro st'emn'elo i doroga n'e byla vidna.
Bocsánat hogy rabolom az idődet, de ezt nem nagyon értem. El tudnád nekem magyarázni?
Nagyon szépen köszönöm előre is!
Mindkét esetben személytelen igékről van szó. Az első természeti jelenséggel kapcsolatos, ami nemcsak a szláv nyelvekben, de a német nyelvben is semleges nemű. Jelenidőben a harmadik személyben az ige mindhárom nemben azonos, de múlt időben meg kell különböztetni a nemek szerint a végződést. Mivel személytelen természeti jelenség, ezért seml. nemű "-lo".
A második mondatban tagadás van, és ilyenkor a tényleges alany, a "daroga" birtokos esetbe kerül. (Tagadás birtokos eset!) De ha birtokos esetben van, akkor már nem alany, nincs mivel egyeztetni az állítmányt, tehát ismét személytelen a mondat és ezért seml. nemű.
Egy másik példa: Nekem nincs pénzem. Fonetikusan: U menja nyet gyenyeg. (a "gyenyeg" a tagadás miatt birt. eset) Múlt időben: U menja nye bilo gyenyeg. Múlt időben sem.-lo végződés.
Üdvözlettel: Suzana Guoth
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!