Miért röviditenek az emberek mániákusan?
Ismi, bari, kari, aji, köri fori, önkori, moci... ezek csak engem idegesítenek vagy másokat is?
Még chat közöben elmegy... na de az élő nyelvet miért kell ezekket töntre tenni? Mit szól ezekhez egy nyelvész??
Nézd, ha el akarunk jutni a Mézgáéknál megrajzfilmesített MZ/X által beszélt "újmagyar" nyelv megalkotásáig, akkor a legjobb úton halad a magyar nyelv ebbe az irányba. A fiatalok szlengje idővel már nem tűnik szlengnek, a mi fiatalkorunkban született szleng az akkori felnőttek és idősek számára volt idegen, ma pedig neked idegen a mai gyerekek szlengje, aztán lesz olyan, ami majd 20-30 év múlva keletkezik, attól pedig a mai gyerekek hátán fog felállni a szőr, mert nekik lesz szokatlan (hacsak nem fognak rászokni maguk is).
Ennyi. Ami biztos, hogy azért a külföldieknek megnehezítjük a dolgát ezzel, hogy amúgy is nehéz a magyar nyelvet tanulniuk elvileg, így meg pláne nehéz lesz :-)
Jaj, ez annyira gááááz! Örülj, h Te nem beszélsz így... Én kifejezetten utálom ha valaki így szól hozzám, hál'istennek a baráti köröm "értelmiségekből" :P tevődik össze, tehát nincsenek ilyen szánalmas szövegek.
MSN-en viszont többször előfordul, hiszen ott nem csak a barátaim vannak fent, hanem jópár ismerős is, akit anno felvettem és nem törlöm le mert "megsértődik". De ha ilyen "szavakat" írnak, rászólok, h milyen szánalmas, ahogy beszél. Itt ugye kettő lehetőség van:
a) vagy elfogadja, h utálom és próbál rajta változtatni
b) nem fogadja el és besértődik
c) vagy elfogadja vagy nem, a lényeg, h átmegy még szánalmasabba és azt írja, hogy ő nem így beszél, szerinte is szánalmas csak azt hitte én így beszélek...
Egyébként kinek-mi-hogy tetszik, ugye nézőpont kérdése.. De ezek a szavak elcsúnyítása valami eszméletlen gáz...
Nani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!