Mitől függ, hogy hogyan ragozzuk a helységneveket?
Úgy értem:
Miért Pécsett, Győrött, Kolozsvárott és miért nem Pécsen, Győrben, Kolozsváron, illetve miért Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és nem Budapestett, Debrecenett, Miskolcott?
"Miért Pécsett, Győrött, Kolozsvárott"
Azt hiszem, ezek közül csak a Pécsett helyes, a többi hiperkorrekció. De lehet, hogy tévedek.
"miért nem Pécsen, Győrben, Kolozsváron"
Az márpedig Pécsen, Győrben és Kolozsváron. Így (is) mondják.
"miért Budapesten, Debrecenben, Miskolcon"
Az a szabály, hogy általában -en, -on stb., kivéve, ha a város neve -n-re, -ny-re, -m-re végződik. Nem 100%-os szabály, de általában érvényesül. Ezért Miskolcon és Budapesten, de nem Debrecenen, hanem Debrecenben.
-j végződésnél is gyakoribb a -ban, pl. Tokajban, Kótajban.
Valószínűleg ennek régen pontos szabályai voltak, de ma már feledésbe merültek.
"Azt hiszem, ezek közül csak a Pécsett helyes, a többi hiperkorrekció. De lehet, hogy tévedek."
Én szakirodalomban olvastam a Győrött-et is.
Bér igaz, hogy nem nyelvtankönyv, úgyhogy lehet helytelen. :)
"Az márpedig Pécsen, Győrben és Kolozsváron. Így (is) mondják."
Így is, igen. Így is helyes, de tudtommal akkor is az előbbi a helyes.
"Az a szabály, hogy általában -en, -on stb., kivéve, ha a város neve -n-re, -ny-re, -m-re végződik."
Arra akartam rámutatni, hogy ha pl. Pécset, Győrt és Kolozsvárt -tt raggal ragozzuk, akkor pl. Budapestet, Miskolcot és Debrecent miért nem.
Miért pont azokat nem?
tegnap 18:20
Talán összesen 3-4 példa van a -tt-re és több ezer a -n-re. Szóval a -tt kivételes, a másik a megszokott. Nem az a kérdés, hogy miért Budapesten és Debrecenben (ezek teljesen szabályosak), hanem az a kérdés, hogy miért Pécsett. És ennek valószínűleg valamilyen rég feledésbe merült etimológiai oka van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!