A franciák miért nem bírják kimondani szó elején a H betűt?
A beszédben nem "betűket mondunk ki" hanem a hangzókészletet jelöljük betűkkel.
Mivel a francia nyelvben nincs "h " hangzó, ezért nem tudják rendesen kimondani, ugyanúgy nem ,mint ahogy az egyszeri magyar beszéli az angol nyelv hangzókészletét
A gyerekek, mikor megszületnek, bármilyen nyelvet képesek megtanulni tökéletes, anyanyelvi kiejtéssel beszélni. Kb. 10-12 éves korban azonban a gége fejlődésével gyakorlatilag rögzül az adott gyerek hangképzési palettája, így később már nem tudja (vagy csak nagyon sok szenvedés árán tudja) tökéletesen képezni azokat a hangokat, amelyek az anyanyelvében, vagy más, általa eddig tanult nyelvben nincsenek meg.
Mivel a francia nyelvben nincs magyar "h" hang, a franciák ezt egyszerűen képtelenek kiejteni, ha nem tanulták meg gyerekként.
A nyelv fejlődése miatt nem mondják ki, a "h" mindig is néma volt. A spanyoloknál se mondják ki a h-t, de van helyette másik h betűjük, a "j" (jota, kiejtve hotá).
Van egy ismerősöm, aki jelenleg Peruban él, és ajmara nyelvet tanul. Na abban négyféle h betű van :)
"A magyarok nem tudják kimondani a... most ezt hogy is írjam... mondjuk angolosan a th-t, ami két különböző hang is."
Én is magyar vagyok, s kitudom mondani azokat a szavakat amiket állítólag a magyarok nem tudnak kimondani. a zöngés és zöngétlen th-t, a railway szó "lágy" V-jét is, stb. Sőt, ahogy olvastam, a magyar nyelv az ami a legalkalmasabb a nyelvtanulásra...ha igaz ez, ha nem, nálam ez megállja a helyét. Meg is jegyzik az angolok, hogy jó a kiejtésem. Ez is ezt támasztja alá.
"a magyar nyelv az ami a legalkalmasabb a nyelvtanulásra"
Én eddig úgy tudtam, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelv. Nem tudom mennyire lehet könnyű ezt megtanulni egy külföldinek...
Ha ilyen jó a kiejtésed gratulálok hozzá, én úgy gondolom, hogy az emberek elég nagy százalékának a tanult nyelvben más a kiejtése, nem tudjuk úgy kiejteni a szavakat ahogy egy anyanyelvű. Ezt bizonyítja a franciák H nélkülisége is! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!