Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A román nyelv valóban a latin...

A román nyelv valóban a latin és a szláv nyelvek keverékéből jött létre?

Figyelt kérdés

Ebben a videóban egy srác véleménye van róla 12:28-tól:

[link]

tegnap 19:27
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, a román hiteles neolatin nyelv, sőt, egyes vonásai kiejezetten konzervatívak, vagyis néhány vonást a latinból épp ő őrzött meg a legjobban a neolatin nyelvek közül. Pl. a ,,tudni'' igét a latin scire helyett a latin sapire megfelelője váltotta fel a legtöbb nagy neolatin nyelvben (francia, olasz, spanyol), és pont a román meg valamelyik rétoromán nyelv őrizte csak meg a latin scire megfelelőjét. És a főnévragozás gazdag morfológiáját is épp a román őriztemeg viszonylag konzervativan. A semlegesnem is épp a románban van meg, bár nem tudom, ez az eredeti maradványa-e, vagy másodlagos újrafejlemény.

Azthiszem a román nyelv neolatin jellege vitathatlan, de van egy enyhe szláv hatás, de szerintem ez szerintem nem nagyobb, mint a balkáni Sprachbund-hatás.

Talán volt némi politikailag erőltetett nyelvújítás, de úgytudom a hiteles neolatin alapot ez nem vonja kétségbe.

tegnap 20:16
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én pont szeretem azt a románban, amit a fiú idegesítőnek mond. Pont Közép-Európához méltó, szép nyelv a román. Pont méltó édes Erdélyhez, hogy magyar, szász, cigány, román nyelvű, a történelem éltal összekapacsolt, sok egyenragú nyelvet beszélő, Közép-Európa Svájcának, gyöngyszemének nevezhető önálló külön édes Erdélyről beszélhetünk. A román nyelvvel semmi gondom, épp ebbe a képbe illik be az is. Persze néhol én is szeretem a tisztaságot, de arra meg ott van a latin. Nem nagyon hiszek a nemzetállamokban, sem az igen kevéssé tisztelt trianoni utódállamokban, de a magyar nemzetállamban sem. Néprajzilag, nyelvileg tarka rongyszőnyeg Közép-Európa tetszik, magyar, cigány, sváb, szász, szlovák, beás, mindenfajta szláv nyelvekkel egyaránt, egyenrangú módon. Nagyjából törekszem arra, hogy a Monarchia nyelvei közül néhányat legalább passzívan, félaktivan beszéljek, a németet, szlovákot, cigányt, latint mindenképp, de szeretném legalább a beást is még.
tegnap 20:28
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

En romanul es magyarul is beszelek es ha fuggetlanitem magam a ket nep kozotti ellentetrol azt kell mondjam, hogy a roman nyelv egy nagyon szep latin nyelv keves szlavos beutessel.

Regebben volt egy reklam, hogy olasz urak ettek gyermelyi esztat es azt kerdeztek' Ma che pasta e questa' amit egy roman igy kerdezne ' Ma ce pasta e asta. Gyerekkoromba szuleim elvittek olaszorszagba es eleg jol ertettem a nyelvet. Magyar vagyok, de nekem tetszik a roman nyela.

tegnap 20:34
 4/4 anonim ***** válasza:
87%
A román nyelv szerkezete és nyelvtani logikája teljesen latin jellegű, és a nyelvcsaládokba való besorolás szempontjából ez a fontos. Az már más dolog, hogy a szókincs jórésze szláv eredetű. Az angol szókincs színe-java is a franciából jött, mégis germán nyelvnek számít, nem pedig latinnak.
tegnap 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!