Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik nyelvet könnyebb...

Melyik nyelvet könnyebb elsajátítani: az angolt vagy az eszperantót?

Figyelt kérdés
Kizárólag hangtani és nyelvtani szempontok érdekelnek.

dec. 21. 18:32
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Az eszperantót.
dec. 21. 18:58
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
+1 eszperantóra
dec. 21. 19:12
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

Valószínűleg az eszperantót. Rendesen beletették a munkát, nyelvtani téren is, és ,,tartalom'' terén is, vagyis szépirodalmi és szaknyelvek terén is.

Érdekes még a toki pona és a lojban viszonya. A toki pona olyan könnyű, hogy már az már nehéz, a lojban pedig olyan nehéz, hogy az már könnyű. E látszólagos ellentmondás a két nyelv tanulási görbéjében válik világossá szerintem, de még túlságosan az elején tartok ahhoz, hogy megítéljem. A lojban elején rengeteg matematikai, logikai, algebrai jellegű dolog van, afféle hardcore-os dolgok, de cserébe viszonylag kevés szemantikai jellegű tipródás vár a nyelvtanulóra a tanulás későbbi szakaszában; a toki ponánál meg szerintem épp fordított lehet a helyzet.

dec. 21. 20:05
 4/9 anonim ***** válasza:
58%

Az eszperantó nagyjából épp ezen az elébb említett trade-off tengely mentén elég okosan lavírozott, jól kereste a középutat, mindjuk szerintem egy kicsit inkább analitikusabb (nem

nyelvtipológiai értelemben, hanem egy kis ,,a-priori'' hajlamot megadtak neki, és nekem pont ez tetszik, százszor jobb a malsanulejo, mint a színtelenszagtlan hospitalo), de van benne egy jó adag pragmatizmus is. Szerintem jó alapot kapott már a jó öreg Monarchia idején, és hát volt benne lelkesedés, munka is rendesen.

dec. 21. 20:19
 5/9 anonim ***** válasza:
53%
Angolt, mivel sokkal több az input és a motiváció.
dec. 21. 20:25
 6/9 anonim ***** válasza:
82%

Amelyikre nagyobb a motiváció.

De egyáltalán milyen anyanyelvű nyelvtanulóról beszélünk? Az sem mindegy.

dec. 22. 10:15
 7/9 anonim ***** válasza:
86%

Nyelvtani szempontból az eszperantót.

A gyakorlatban az angolt azért könnyebb, mert azzal lépten-nyomon találkozol, akár akarsz, akár nem.

dec. 23. 11:16
 8/9 anonim ***** válasza:

Hangtani szempontból az eszperantó jóval egyszerűbb, mindent úgy kell ejteni, ahogy írjuk, ellentétben az angollal, ahol előfordulnak olyan szavak, amiket ugyanúgy írnak, de máshogy ejtenek (pl. reading, Reading), vagy ugyanúgy ejtenek, de máshogy írnak (pl. site, cite).

Nyelvtani szempontból is jóval egyszerűbb az eszperantó, nincsenek rendhagyó igék, bármely szóból a végződés megváltoztatásával ugyanúgy képezhető más szófajú szó.

Eszperantó nyelv tanulásából kb. 100-150 óra szükséges a középfokú szint eléréséhet, míg angolból ennek kb. háromszorosa.

Anyanyelvi szintet pedig szinte lehetetlen elérni angolból, ha nem az az (egyik) anyanyelved, míg eszperantóból könnyen meg is lehet haladni az anyanyelviek szintjét (mert ők általában nem tanulják meg a nyelvtant), és akár anyanyelvi szinten (C2) is lehet nyelvvizsgát szerezni.

dec. 25. 10:07
 9/9 anonim ***** válasza:

"mindent úgy kell ejteni, ahogy írjuk"

Csakhogy pl. azt, hogy zebra, egész máshogy ejti ki egy magyar, egy angol meg egy német...

dec. 25. 11:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!