Mit jelent pontosan és milyen eredetű a "szukál" ige?
"Szukál, szukálni, szukáltál" Köze van a közösüléshez. Nem a magyar szuka szóból származik ezt már megtudtam.
Állítólag egy román (esetleg beás?) szóból jött át? De vajon melyik volt az a szó? Ki hallotta már azt, hogy "szukálni"?
ez alapján még lehetne a kurvázás is, #1-essel összhangban... bár nehezen tudom elképzelni, hogy tényleg ezt jelentse, ha van ilyen szó egyáltalán...
amiket a neten láttam, az vagy a szurkál elgépelése volt, vagy valami béna gépi fordítás...
(persze még a "szurkál" is lehetne közösülés, bár az is ugyanúgy furcsa lenne...)
szóval egyelőre szkeptikus vagyok... ha többször/több helyen hallottad, akkor biztos van valami alapja, de ha egyszer hallottad – ráadásul éppen egy ilyen indulatos szituban –, akkor félre is hallhattad, lehetett nyelvbotlás, lehetett bármi más...
A Szuka szóból fabrikált ige, qrvazni. Ki is kiabálta a feleség.
Nem tudom miért nehéz megérteni.
"A jelentése körvonalazódni látszik, az eredete is talán? Valamilyen szláv eredet valószínűsíthető?"
"Állítólag egy román (esetleg beás?) szóból jött át?"
"a felmenők között van orosz és beás is, Romániából jöttek át..."
"nem a magyar szuka szóból származik (ezt írtam korábban is), ő állítása szerint román eredetű szóból származik, amit más is használt otthon"
Nekem úgy tűnik (bocs, ha tévedek), mintha azt gondolnád, hogy van a magyar szuka szó, meg van ettől függetlenül a szláv/román/beás szuka szó is, ami véletlenül ugyanúgy hangzik. Csakhogy ezek minden bizonnyal egy "család", hiszen a magyar szuka is szláv jövevényszó:
és a jelentése is teljesen jól illik ahhoz, amiről beszélsz.
Tehát lehet, hoyg a magyarból képezték, lehet, hogy annak román/beás/akármilyen testvéréből/elődjéből, ez kábé mindegy.
Vagy lehet, hogy neked nem mindegy, de olyan szótörténeti nyomozást szerintem nem fogsz tudni a GYK-n levégezni, amivel pontosan feltérképezhető, hogy akiket hallottál kiabálni, azok a szukál igét konkrétan honnan, tanulták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!