Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nem tudom megérteni az...

Miért nem tudom megérteni az angol beszédet?? (Lent bőv.)

Figyelt kérdés

Nagyon rég tanulom. Beszélni elég jól tudok. Nagy a szókincsem is. Ennek ellenére mondhatni egyáltalàn nem értem a hozzám szegezett kérdéseket. Alig értem ki a szavakat is beloluk.

Most már elgondolkodom,hogy netán értelmileg képtelen vagyok e a nyelvtanulásra? Lehet valami rejtett fogyatékosságom? Mert hiába hallgatok angol zenet, nezek angolul filmeket, egyszeruen kudarc ér, hogy nem áll rá az agyam a kérdésre vagy a hallott szövegre. Ugyanígy az olvasott szöveget is nehezen értem.

Jartam tavaly felnottkent tanarhoz, aki ki se szűrte ezt a problemat. Gondolta nem tunok fogyinak, szorgalmas is vagyok, es eroltette a kozepfoku nyelvvizsgat. Holott total nagy hianyossagom van. Mar a masodik angol nyelvu interjum volt, amin keptelen voltam helytállni. Szinte semmit se ertettem.

Volt valaki valaha így??? Van aggódni valóm? Lehet, hogy valaki ennyire buta a nyelvhez?

nov. 4. 12:17
1 2
 1/19 Mansour ***** válasza:
Ha igaz az, amit írsz, hogy beszélni tudsz és nagy a szókincsed, akkor nyilván nem vagy buta a nyelvhez. A probléma máshol lehet. Írod, hogy nézel filmeket, hallgatsz zenéket, de azt nem, hogy ezekből mennyit értesz meg. Próbáltál már nyelvoktató videókat nézni, ahol lassabban, érthetőbben beszélnek? Ezekből mennyit értesz. Ha ezeket nagyjából érted, akkor nem a nyelvtudással van baj, hanem magával a vizsgahelyzettel. Más vizsgákon vagy egyéb éles helyzetben nem szoktál leblokkolni?
nov. 4. 12:24
 2/19 Mansour ***** válasza:
100%
Most látom, hogy írod, hogy az olvasott szöveget is nehezen érted. Magyarul is, vagy csak idegen nyelven? Mert akár diszlexia is lehet...
nov. 4. 12:25
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekem hasonló a problémám. Csak nagyon tisztán, artikuláltan, lassan beszélő angolt értek meg hallás után, azt is inkább csak egy csendes, zajmentes szobában. Ha már van egy kis alapzaj, vagy a beszélő valamilyen angol akcentussal, tájszólással beszél, netán még hadar is, akkor nagyon leromlik a nyelvértési készségem. Hallom hogy beszél, mond valamit, a hangerő is rendben van, ezek ellenére semmiféle értelmet nem tudok kihámozni abból, amit mond. Jobb esetben ki tudok szűrni 1-2 szót, és ebből legalább nagyjából követni tudom, hogy épp miről beszélhet. Ez köznapi társalgásnál többnyire elég szokott lenni, de mikor a főnököm beszél hozzám a zajos irodában, akkor már problémás lehet, ha csak a harmadát-felét értem annak, amit mond.

Ha valamilyen kelet-európai vagy dél-európai beszéli az angolt, akkor többnyire jóval nagyobb alapzajt tudok tolerálni közben. Ők hozzánk hasolóan nagyjából kimondják az összes betűt, amiből áll a mondanivalójuk. A született angolok kevésbé ragaszkodnak efféle apróságokhoz, ezért értem kevésbé őket, én erre tudok gondolni, de hátha akad másnak valami használható ötlete erre a problémára.

nov. 4. 14:24
 4/19 Mansour ***** válasza:
100%

Erre három dolgot tudok javasolni: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás :)

Minél több különféle kiejtésű videóst kell hallgatni, filmeket nézni stb. Nem könnyű dolog, nekem is van olyan, hogy filmekben bizonyos szereplők beszédéből alig értek valamit, pedig már több évtizede gyakorlom az angolt.

nov. 4. 14:33
 5/19 A kérdező kommentje:

En is, mint a 3. hozzászóló alig tudok kihámozni barmifele ertelmet a hallottakból, ha mellè még zaj vagy gyors, összetett mondatok vannak vagy netán még akcentus is, akkor egyenesen elvesztem.

Vagy fenn áll az a szituáció, amikor értem az egyszerű beszélgetés első mondatait, majd mintha az agyam leblokkolna, elkezdem nem érteni a tovabbiakat. Raadasul, ha egy ismeretlen szónál leblokkolok, akkor onnantól nem tudok tovább lendülni.

Szoktam gyakorló videókat nezni. A teljesen egyszerű, nagyon alap videókat megértem (de ott is vannak csekely hiányosságok), ahol szinte artikulálva beszélnek. De ahol mar osszetettebb mondatok vannak, ott elvérzek. Két állásinterjún is lejárattam magam az elmúlt egy hónapban. Minden kérdést megismételtettem, de még így sem értettem. Le is zártàk az interjút. Vér ciki volt. Ez nem vizsgadrukk volt. Ez kőkemény értési probléma.

A felkészítő tanar meg nyomatott interjúkra, holott mondtam nincs azon a szinten az angolom, hiába tűnök értelmesnek. Erre ő: “Bízz magadban, kishitű vagy! Ez a te bajod!”

Ugyan! Nincs igaza! Szerintem képes vagyok átlátni a gátjaimat. El tudom ismerni, hogy magamtól folyamatosan kepes vagyok beszelni, jó szókinccsel. Ehhez van is hitem. De a kerdeseknel, oda-vissza beszelgetesnel, es még olvasott szovegnel se ertem a temat.

A tanar teljesen erthető, egyszerű kerdeseket tett fel a felkeszitesnel, amikre alapból már felkészitett, tudtam mit kerdez. Fel se tunt igy neki,hogy baromira nem ertem a megtanultakon kivuli random kerdeseket. Hiszen szepen ki tudok fejteni témákat, érvelni, folyamatosan beszelni. De azert, mert szorgalmas vagyok, konnyen megmaradnak a szavak, a kozepfoku szavak, kifejezesek, rövidebb mondatok. Ha magamtól kell beszelni azt hiszi az ember, hogy tok jo az angolom. Hiszen fejleszteni tudom magam magamtól seggeléssel. De ahol mar értelmezni kell az nem megy. Mintha valami ostoba lennék:( es emiatt kezdem butanak erezni magam.

Igen, magyarbol se ment a szovegertes. Jo tanulo voltam. Sose tunt fel a tanaroknak se, hogy valami csúszás lenne nalam. Viszont Sokszor szenvedtem a feladatok felett. Tobbszori lassú, atolvasas, ertelmezes utan vegul mindig jora megirtam. De oszinten, en kezdek kételkedni, hogy normalisan mukodik e az agyam. Sok mindent a szorgalmam es nem epp az agyam vegett ertem el. Lehet itt az angolnal most kiütközik?! Járt így valaki?!

Úgy szeretnék angolul beszelni, jobb pozíciót betolteni, az angollal kapuk nyílnának meg elottem. De egyszerűen rengeteg tanulassal, napi szintű filmezessel, videokkal se fejlodik a hallasértésem.:(

Nem tudom mar mit csinaljak!

nov. 4. 14:59
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Engem az érdekelne, hogy hogyan tudsz beszélni, meg honnan van az a hatalmas szókincsed, ha se az írott, se a hallott szöveget nem érted. Hiszen a kiejtést hallás alapján tanulnod, a szavakat meg olvasással (kell a szövegkörnyezet, a szótár nem elég).

Amúgy mi angolórán klasszikus angol regények (Jane Austin, Brontë, ilyesmik) egyszerűsített verzióját olvastuk sokat, szószedettel, magyarázattal a lap alján, keress ilyesmi könyveket. Nekem sokat segített. Illetve olyan könyveket olvastam angolul, amit magyarul is (kis herceg, Harry Potter). Igazán jól azóta tudok, hogy egyetemen szakirodalmat olvasni, angol nyelvű vendégelőadásokat hallgatni, angolul forgalmazást írni, illetve előadást tartani kellett. A szükség nagy úr.

nov. 4. 15:26
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem tudod, mi segített? Nem anyanyelvi angolul beszélőkkel beszélni. Egy dán, egy török meg egy holland emberrel beszélgettem sokat, és azt baromi jól értettem. Utána valahogy átállt a fülem, és már az anyanyelvielet is értem.
nov. 4. 15:27
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem ugyanez volt a probléma. Elmentem egy tüzetesebb kivizsgálásra, kiderült, hogy az egyik fülemre nagyon rosszul hallok. Miután megkaptam a hallókészüléket, megoldódott a probléma. Genetikai nálunk a probléma, öreg korukra több felmenőm is megsüketült az egyik fülére.
nov. 4. 15:28
 9/19 Mansour ***** válasza:

Így már jobban kezd kirajzolódni a kép. Az alapprobléma azt hiszem az, hogy magolós típus vagy. Azért lehettél jó tanuló, mert a magyar oktatási rendszer sajnos még mindig a lexikális tudást preferálja, és ha ez megvan, nem feltétlenül tűnik fel a tanároknak, hogy valakivel lehet más probléma is. Ha a szövegértéssel, a feladatok értelmezésével gondjaid voltak, akkor neked ezt a készséget kellett volna fejleszteni kezdettől fogva. Szomorú, hogy az iskolában ezt nem vették észre, vagy nem foglalkoztak vele. Az angollal kapcsolatos problémáid is innen adódnak. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem tudsz angolul. Az egy illúzió, hogy beszélni tudsz. Igazából azt sem tudsz, hanem csak bemagoltál bizonyos témákkal kapcsolatos panelszövegeket. A szavakat is bemagoltad, ezért van egy bizonyos szókincsed, de ha emellett olvasási nehézségeid is vannak, az azt jelenti, hogy nem igazán tudod használni a megtanultakat, valahol a nyelvi alapok hiányoznak. Arról nem írtál, hogy az angol nyelvtannal hogy állsz. Valószínűleg az is problémás. Ha fejlődni akarsz, akkor szerintem vissza kell menni az alapokhoz és újra felépíteni az egészet. De most már úgy, hogy ne magolj be szavakat vagy szövegeket, hanem az értésre és a nyelv logikájának felismerésére koncentrálj. Ehhez valami jó nyelvtanfolyamot, vagy nyelvtanárt kellene keresned.

nov. 4. 17:06
 10/19 Mansour ***** válasza:
53%

"Vagy fenn áll az a szituáció, amikor értem az egyszerű beszélgetés első mondatait, majd mintha az agyam leblokkolna, elkezdem nem érteni a tovabbiakat. Raadasul, ha egy ismeretlen szónál leblokkolok, akkor onnantól nem tudok tovább lendülni."

Ez normális egy alacsony szintű nyelvtudásnál. Ezt én is sokszor átéltem már (nem angollal, hanem más nyelvekkel), hogy egy ideig tudom követni a szöveget, aztán egyszer csak kifárad az agyam, és lemaradok. Az ismeretlen szavak is elő tudják ezt idézni, megakadsz és lemaradsz. Ez azt jelenti, hogy nincs jó angol nyelvtudásod, csak egy nagyon alacsony szintű. Azért érzed jobbnak, mert a betanult panelszövegeidet értékelték, ezzel sikered volt, ezért kialakult benned, hogy van egy elég jó tudásod. De nincs, sajnos, ez az igazság.

"Mintha valami ostoba lennék:( es emiatt kezdem butanak erezni magam."

Ez még nem butaság, csak egyfajta készségbeli hiányosság. Csak sajnos a rossz oktatási rendszer nem kezelte a hiányosságodat, viszont megerősítette benned, hogy a magolással jól lehet boldogulni. De sajnos a való életben van sok olyan helyzet, ahol már nem. Ez üt vissza nálad most az angolnál.

nov. 4. 17:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!