Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "ki kerázza magát" roma...

A "ki kerázza magát" roma szlenget a tehetségkutatós Loca Pantera szereplése óta használják?

Figyelt kérdés

Honnan jött ez?

Mert abban a kontextusban kb olyasmit jelent hogy jó külsőt csinált magának. De én ilyen 15 évvel ezelőttről nekem úgy rémlik hogy a "kera" a romáknál a fűre volt szleng.

"nincs egy kis kerátok srácok, van nálam pénz kifizetem"

"jól be kéne már kerelni"

nov. 2. 16:32
 1/2 anonim ***** válasza:

kerel (-el végződésű ige, vagyis viszonylag konzervatív részéhez tartozik a szókincsnek): csinálni

A cigány nyelv belső eredetű szava, visszavezethető a szanszrit szanskrit karoti igére (csiál, tesz)

[link]

Szerepel már Choli Daróczi József: ,,Zhánes románes''c. könyvében, amit 1989-ben már el lehetett érni.

Eredeti, régi, szép archaikus népdalokban mesékben is szerepel, tovább dalfeldolgzoásokban is, illetve az igazi szép folyékony, még anyanyelvűeknél hallható cigány beszédben.

nov. 2. 18:09
 2/2 anonim ***** válasza:

Kera mint szlengszó valóban marihuana, de eredetét nem találtam

[link]

nov. 2. 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!