Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik tankönyből tudnék...

Melyik tankönyből tudnék egyedül megtanulni ógörögül?

Figyelt kérdés
Meg szeretnék tanulni egyedül ógörögül, csak nem tudom, hogy hol kezdjem. Közép-haladó szint körülre gondolok, pl. Platónt olvasni. Angolul van egy egész jó tankönyv amit találtam: JACT Reading Greek. Ha nincsen magyarul semmi ehhez hasonló, akkor ezt fogom megrendelni. Nem nagy gond, mert egész jól tudok angolul is, csak szerintem a magyar nyelv szebb, líraibb. Főként emiatt szeretnék megtanulni ógörögül is és ha magyar szavakra asszociálnék rögtön, angol helyett, akkor szerintem az ógörögöt is (legalábbis az elején) szebbnek tartanám.

okt. 21. 04:21
 1/10 anonim ***** válasza:

Én is szeretnék egy nyomtatott verziót. Mindenesetre addig is ezt találtam online magyarul:

[link]

okt. 21. 08:35
 2/10 anonim ***** válasza:

Meg persze megvan még a régi időkből

Györkössy Alajos & Kerényiné Károlyné: Görög nyelvkönyv,

bár ott kicsit lapozgatni kell, mert a szövegek el vannak választva a magyarázatoktól.

Ebből nem találtam online teljeset, csak ismertetőt

[link]

okt. 21. 08:52
 3/10 A kérdező kommentje:
Ezek a tankönyvek elegendőek lennének önmagukban egy elég alapos szókincs és nyelvtan elsajátításához? Azért kérdezem, mert az angol könyv (JACT) azt ígéri, hogy mindennapi tanulás mellett 1-2 év alatt el lehet végezni és onnantól kezdve pedig az antik írókkal lehet folytatni. Persze nem menne teljesen folyékonyan, inkább az lenne a lényeg, hogy lassan, szótározással megérteni, de azért már kicsit mélyebb szinten.
okt. 21. 13:26
 4/10 A kérdező kommentje:

Apropó találtam egy ilyet is:

[link]

okt. 21. 13:27
 5/10 anonim ***** válasza:
Sajnos nem tudom, mert a magam ógörög tudása még nagyon kezdetleges, nem tudom megítélni. Főleg latinnal foglalkoztam, ógöröggel csak érintőlegesen.
okt. 21. 15:42
 6/10 anonim ***** válasza:

Igazából a Maywald-Kerényi és a Farkas-Mayer-Kerényi könyvön kívül még van az Istenek beszélgetései tankönyv is.

[link]

Ez a három modern nyelvkönyv létezik magyarul.

A Maywald-nyelvtanon kívül létezik egy újabban magyarra fordított nyelvtan is:

[link]

okt. 21. 16:08
 7/10 anonim ***** válasza:
Még egy dolog: Az eredeti attikai görög, koiné és katharevusza szövegek tele vannak mondatrövidítő participium coniunctum-os szerkezetekkel, ami eléggé megnehezíti a szövegek megértését.
okt. 21. 16:14
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat
okt. 22. 01:43
 9/10 anonim ***** válasza:

Χαιρε

Majd ha valamelyik könyvől sikerül az alapokat elsajátítanom, megveszem az ógörög Harry Pottert

[link]

A latin változatokat már megvettem

[link]

[link]

Azok jó minőségűnek néznek ki, nem bántam meg őket

okt. 22. 08:18
 10/10 anonim ***** válasza:

Én azt javaslom, hogy a hozzád legközelebb eső egyetem kalsszika-filológia tanszékén érdeklődj, hogy beülhetsz-e az ógörög nyelvórára. Illetve ott tudnak jó könyvet a kezedbe adni. Én a Bécsi Egyetemen tanultam, két félév, heti két egység, az első félév végén Ezópusz, a második félév végén Homérosz volt a vizsagszöveg. Ez csak alapozó óra volt, a komolyabb nyelvtan az a görög szakosoknak ezután még 4 félév volt (plusz olvasmány 1-3, az is összesen 4 félév, nyilván a nyelvtannal párhuzamosan, de nem arra épülően). De az olvasmány 1A és 1B a latinosoknak is kötelező volt utána, hogy rögzüljön (próza, és költészet, egymás utáni félévekben, ezek fordítási gyakorlatok, egy műben való elmélyedés, minden hétre kijelölték azt a részt, amiből fel kellett készülni és az órán sorban felszólítottak mindenkit hangos olvasásra és fordításra, aztán javítás és megbeszélés, nagyon hasznos órák voltak ezek).

Én ezzel az alapozó két félévvel bármelyik fordítási gyakrolaton nehézség nélkül részt tudtam venni (Homérosz, Platón, Xenophon, Euripidész), úgy is, hogy nem ez volt a szakirányom.

okt. 22. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!