Mit jelent az, hogy intratekális?
#1. Képzeld, kerestem keresővel és hiába kattintottam arra linkre már sokszor, ahol releváns válasz lenne, az nem töltődik be.
Úgyhogy még mindig aktuális a kérdésem.
Hmm. Érdekes. Nekem több betoltodik.
“ Intratekális
Az agyat és a gerincvelőt körülvevő, agy-gerincvelői folyadékkal teli térbe juttatott gyógyszer. Ez a módszer akkor használatos, ha gyors vagy helyi hatást akarnak elérni az idegrendszerben.
Latinul: intrathecalis
Angolul: intrathecal”
Esetleg ez:
"Describes the fluid-filled space between the thin layers of tissue that cover the brain and spinal cord. Drugs can be injected into the fluid or a sample of the fluid can be removed for testing."
"Leírja a folyadékkal töltött teret az agyat és a gerincvelőt borító vékony szövetrétegek között. A gyógyszert be lehet fecskendezni a folyadékba, vagy a folyadékból mintát lehet venni vizsgálat céljából."
Ha vki pontosan tudja, kérem, írja meg.
Van a lágy agyburok = arachnoidea
És a kemény agyburok = theca
Intra = belül / belülre
Mivel a kemény van kívül, és azon belülre juttatsz valamit, ezt vagy körbe magyarázod, vagy elképzeled, de egyetlen magyar szóra nem tudod lefordítani, ahogy sok más idegen nyelv logikáját követő , de tükörbe nem fordítható kifejezéssel is így vagyunk.
Latin-ógörög szó, inkább latinos ragozási kontextusban
Olamsi hogy ,,Dobozon belüli'' vagyis inkább valamifélee burkon belüli.
Részei:
Latin szó „Intra”:
Görög szó „θήκη” (théké):
Ez utóbbi ismerős lehet a magyar és orosz „bibliotéka” és „diszkotéka” szóból.
Intrathecalis szóban a ,,thecalis'' jelentése: ,,a tékához tartozó'', a tékára vonatkozó”.
(Folytatás)
A ,,thecalis'' jelentése: ,,a tékához tartozó'', a tékára vonatkozó”:
Összerakva az egészet:
Intrathecalis: valamilyen ,,dobozon/burkon belüli''
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!