Az "adat" szónak mi az eredete?
A magyar "ad", "adni", "adott"? Vagy a latin "datum", aminek szintén "adott (dolog)" a jelentése?
Mi volt az etimológiai út?
ad – ‘juttat, ajándékoz’. Származékai: adás, adat, adatol, adakozik, adomány, adományoz, adogat, adag, adagol, adódik.
Ősi finugor szavunk: finn antaa (‘ad’), votják ud- (‘enni ad’), mordvin andoms (‘táplál’). Lásd még adó, adoma, ebadta.
Forrás: arcanum.com/hu
Akkor a data, Daten, podatak*, datos szavakkal való hasonlóság csak véletlenszerű (melyek elvileg a latin datum, dare -ból származnak)?
(*A horvátban a podatak szót is a horvát dati (adni) szóból szokták levezetni, azt viszont a latin datum, dare - ból)
A magyarban ezek szerint pusztán finnugor eredetű, semmi latin származás nincs e szó tekintetében?
Vannak közvetve latin befolyásolt szavak, mint pl. az ,,anyag'': ez - eredete alapján - nyelvújításkori, és a latin ,,materia'' szó egyfajta tükörfordítása (úgy van benne az ,,anya'', mint a latin materiában a ,,mater''.
Az adat szót szerintem tükörfordításképp esetleg befolyásolhatta a datum, de az alaki hasonlóság szerintem csak véletlen. Bár a nyelvújításban volt némi költőiség is, rengeteg szó-jelöltet ki is dobtak, ma viccesnek hangzanának, bár nekem elég sok tetszik köztük.
Érdekes egyébként hogy épp az ,,adat'' és a ,,datum'' hasonlósága muttja, hogy a latin supinum tő t-je is véletlenül itt pont jól egybecseng a magyar -at -et (adat, kivonat, nézet) t-jével, mindkettőnek van némi köze a műlt időhöz, cselekmény befejezetettségéhez. Ez szerintem véletlen lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!