Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Létezik ilyen szó, hogy...

Létezik ilyen szó, hogy celebritikus, vagy félrehallottam?

Figyelt kérdés

Néhány évvel ezelőtt egy tanárnőnk kritikával illette az egyik suliba járó lány személyiségét/viselkedését. Többek között azzal a jelzővel illette, hogy celebritikus.

Van ilyen szó? Ha igen, akkor van köze a celeb szóhoz?

Ha esetleg félrehallottam, akkor milyen szavak vannak, amik nagyon hasonlóak, és valamilyen tulajdonságot jelölnek?

Nem tudom, honnan jutott amúgy eszembe, de nagyon kíváncsi vagyok, mert soha nem hallottam azóta ezt a kifejezést, vagy hasonlót.

okt. 5. 21:46
 1/2 anonim ***** válasza:

Létező szó:

[link]

szóval közvetlen angol kölcsönzésként elmegy,

de az, hogy mennyire támogatandó a szó közvetlen átemelése a magyarba, az szerintem attól is függ, mennyire felel meg a létező mintáknak az. ahogy az eredetileg latin eredetű szó képzése történik.

Az eredeti latin szó, melléknévként, a celeber/celebris/celebre, de később már nem klasszikus forrásokban már nem háromalakú formában használták és ragozták.

[link]

Sajnos most nem tudom kitalálni, milyen példák vannak még hasonló alakú latin tövek továbbképzésére az -(i)cus féle képzőkkel, nem olyan alapos a latin tudásom.

okt. 7. 10:45
 2/2 Bénabakter ***** válasza:
Ugyanúgy nem létezik, mint a többek által helytelenül használt "fizikális/an" szó, amit rosszul a "fizikailag" helyett alkalmaznak.
okt. 10. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!