Kassát (szlov Kosice) miért állítják be úgy, hogy kettő lenne belőle?
Figyelt kérdés
Kosice je pekne miesto. Ilyet még nem láttam
Kosice sú pekne miesto. Ezt mondja mindenki
szept. 14. 15:26
1/6 Mansour válasza:
Nem ismerem annyira a szlovák nyelvet, de azt tudom, hogy a Košice név többes számú nőnemű főnévként ragozódik, és az ige is eszerint illeszkedik hozzá. Nem tudom ennek az okát, de így van, így kell megtanulni.
2/6 anonim válasza:
Na és ki állítja be?
Az itt a probléma, hogy egy nyelvet különböző emberek eltérően használnak? Mindenütt így van. Nem jó, de ez van.
3/6 Mansour válasza:
Nem használják eltérően, mindenki többesszámban használja, a kérdezőnek pont ez a baja, hogy nem logikus az, hogy egy városnév eleve többesszámú.
4/6 anonim válasza:
A szláv nyelvek többségében vannak olyan helynevek, amelyek nyelvtanilag többes számnak számítanak, ezért aszerint is ragozzák őket.
5/6 anonim válasza:
Két önálló település volt, Alsó- és Felső-Kassa, amelyek a 13. században egyesültek a mai Fő utca hosszú, lencse alakú gyűrűje körül.
Gondolom ezért többesszám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!