Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van Magyarországon élő külföld...

Van Magyarországon élő külföldi ismerősöd aki megtanult magyarul?

Figyelt kérdés

Hogyan tanult meg? Mennyi idő alatt? Mi az anyanyelve? és mennyire jól beszéli a magyar nyelvet szerinted?

Egyéb infót is megoszthatsz róla ha lehet például hány évesen költözött Magyarországra, mikor kezdett tanulni magyarul, milyen közegben élt pl. vidéken vagy fővárosban stb

aug. 6. 17:59
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Már nem él Magyarországon, de pár évet Szegeden élt egy nigériai haverom, amíg fogorvosnak tanult. Nem fejezte be + én külföldön ismerkedtem meg fele, szóval a részleteket nem tudom. Ő kb B1-es szinten tanult meg magyarul, szinte minden beszélgetésből megérti a lényeget, de nehézkesen beszéli a nyelvet. Huszonéves, az anyanyelve angol.
aug. 6. 18:19
 2/9 anonim ***** válasza:
79%

A barátnöm párja, Angliából került ide tanárnak, egyetlen szót sem tudott magyarul. A barátnömmelúgy jöttek össze, hogy ö is angoltanár volt, ezért vele kezdettöl tudott beszélgetni a srác.

Ö úgy tanult meg, hogy hallotta az embereket, odafigyelt, megtanult egyre több szót, és egy év alatt szépen belejött, mindenhol meg tudta magát értetni. De "szabályosan" nem tanulta soha, csak egyszerüen "ráragadt" a mindennapokban.

Gyakorlatilag hibátlanul beszél, eltekintve egy kis akcentustól, pár hangot nem tud szabályosan kiejteni.

aug. 6. 19:23
 3/9 anonim ***** válasza:
Az egyetemen volt több tanuló, aki külföldröl került ide, több (5-6) afrikai, egy perui, pár (2-3) japán, 3 indiai - mindegyik elég hamar megtanult magyarul, gyakorlatilag hiba nélkül beszéltek.
aug. 6. 19:25
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha azon, hogy "megtanult", azt erted, hogy szinte akcentus nelkul folyamatosan, gyakorlatilag hibatlan nyelvtannal beszel es mindent ert: nekem tobb ilyen ismerosom van, angol, lengyel, nemet, cseh es orosz anyanyelvuek.

Legalabb 5 evet / eve eltek Magyarorszagon, 20-as eveiktol kezdve, tobben magyar hazastarssal. Van ezek kivul egy hungarofil (magyarokat szereto) lengyel, aki 17 evesen turistakent jart eloszor Magyarorszagon, mindenbe beleszeretett, magyar szakot vegzett Varsoban, magyar szepirodalmat fordit(ott) lengyelre, a felesege lengyel, es nem Magyarorszagon el tartosan.

Majdnem ezek a szinten, tehat nagyon jol, csak kicsit erosebb akcentussal beszelo finnek, oroszok, esztek, szinten vegyes hazassagban.

Ezen kivul sok angol es amerikai, aki Magyarorszagon el, altalaban magyar hazastarssal, ferfiak is, nok is, akik nem beszelnek perfektul, de nagyon nagyon jol tudnak. Van ezen kivul egy angol, aki nem elt soha Magyarorszagon, de nagyon jol tud, 14 idegen nyelven beszel ES a szulei magyarok (de az anyanyelve nem a magyar, hanem tanulta).

Nekem a sajat ferjem angol, de Angliaban elunk. Az elejen par evig otthon eltunk, akkor eleg jol beszelt, de nem sorolom a "megtanult" kategoriaba, akkor sem, mostanra meg elegge elhalvanyult a tudasa.

Mivel "magyar mint idegen nyelv" tanar is vagyok, tapasztalatom szerint aki a legnagyobb esellyel indul, az egy Magyarorszagon elo, magyarral tartos parkapcsolatben elo lengyel ferfi vagy no. Olyan 5 ev szorgalmas tanulas hozza + utana kitartoan fejleszteni.

De ez nem jelenti azt, hogy masnak nem sikerul!, csak ok valahogy feltunnek.

Ja igen, nagy reszuk videki nagyvarosban el, de tutira van Pesten is nagyon sok ilyen, csak en ott nem eltem soha.

aug. 6. 19:46
 5/9 A kérdező kommentje:

Szerintem arra mondhatjuk hogy megtanult magyarul aki tud kommunikálni, akkor is ha nem tökéletes nyelvtannal és nem ismer minden szót.

Arra nem mondanám aki csak szavakat tud de egy mondatot nem tud összerakni meg hibásan sem és 1-2 szónál többet nem ért meg ha beszélnek hozzá.

Én nyugdijas németekről tudok akik Magyarországon élnek de egy-két szónál többet nem tudnak 10 év után sem. Ukránokkal találkoztam akik viszont elég jól megtanultak és lakott egy román a szomszédban aki szintén jól beszélt.

aug. 6. 23:36
 6/9 anonim ***** válasza:

5.

Ja ertem!

Akkor en magasabbra tettem a mercet. Ez esetben az en ferjem is "tud".:-)

En azokra gondoltam, akik a bonyolultabb ujsagcikkeket is megertik es a nyelvtanban, szokincsben, szorendben nagyon ritkan tevesztenek, 1-2 hang akcentussal megy.

Kerdezted, hogyan tanult meg: a ferjemnek volt magyartanarnoje, mikor otthon eltunk, akihez jart orara, mert rokont nehez tanitani.

A nemet nyugdijasok biztos nem motivaltak ( = nem akarnak megtanulni).

aug. 7. 00:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Többet is, mivel magyar, mint idegen nyelv szakos tanár vagyok. Viszont az ilyen sztorik nem igazak,hogy valaki felnőtt korban "hallásból" tanult meg magyarul. Egy indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozó anyanyelvű hallásból nem tud felnőtt korban megtanulni magyarul.A magyarban 18 nyelvtani eset van, ott van a massalhangzó harmónia,ezeket lehetetlen "hallásból" megtanulni márpedig a már a B1-es szinthez kellenek.
aug. 18. 10:57
 8/9 anonim ***** válasza:
Magyarban NINCSENEK esetek!
aug. 18. 17:25
 9/9 anonim ***** válasza:
Már hogyne lenne, a magyar nyelvben 18 eset van:Nominativ, Dativ, Akkusativ, Superessiv, Delativ, Sublativ, Inessiv, Elativ, Illativ, Adessiv, Ablativ, Allativ, Terminativ, Komitativ-Instrumental, Kausal-Final, Faktiv-Translativ, Essiv-Modal, Formal. Ezeket mind meg kell tanulniuk a magyarul tanulóknak.
aug. 18. 19:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!