Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent a mada szó?

Mit jelent a mada szó?

Figyelt kérdés
Például abban a városnévben, hogy Nyírmada. A nyír az ugye egy fajta fa, de mi a mada?

aug. 5. 16:33
A kérdező szavazást indított:
Szerintem a nyírmada nem összetett szó
Szerintem a nyírmada összetett szó, amelyben a mada idegen eredetű
Szerintem a nyírmada összetett szó, amelyben a mada ősi magyar szó
6 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
85%

Személynévből származhat a szó, annak a pontos eredete és jelentése viszont nem ismert. A Madai/Maday család köthető a környékhez.

[link]

aug. 5. 16:45
 2/5 anonim ***** válasza:
82%

"A Madai/Maday család köthető a környékhez."

Na de ott a családot nevezték el a környékről, nem fordítva. Ez nem magyarázza a település nevét.

aug. 5. 16:54
 3/5 anonim ***** válasza:
Valóban, de nem is írtam, hogy ez magyarázat lenne, csak mellékes megjegyzésnek szántam. Ez tipikusan olyan dolog, amit egyszerűen nem tudunk közel 1000 éves távlatból.
aug. 5. 17:18
 4/5 anonim ***** válasza:

"A nyelvészek egyértelműen – bár többféleképpen személynévből eredeztetik a helynév keletkezését. Mező András nyelvész, helytörténész művében azt írja, hogy a „Madosa személynév már 1138/1329-ben előfordult.” Ez alapján a község a nevét az első birtokosról kapta. Egy 1213-as forrás Mada nevű poroszlót említ. Lengyel Zoltán munkájában is az olvasható, hogy egy földbirtokkal rendelkező személyről kapta a nevét, aki szerinte az 1350 körül élt Maday Pál volt.

A település 1254-ben még csak terra, tehát aligha lakott település volt. Nevét 1296-ban említik először Dobos határjárása alkalmával, mint Karászi Sándor bán fiainak birtoka. A helység ekkor már két faluból, Nagy- és Kismadából állott."

[link]

aug. 5. 17:35
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A Maday végén az -y nyilván csak egy képző, ami ma egyszerűen csak -i: pesti, budai, szegedi, stb. Ez ugyanolyan, mint Széchenyi, akinek a neve Szécsényre utal; vagy Batthyány, akié Szabadbattyánra.

A Maday név tehát Madáról származót, Madán élőt jelent. Ez alapján a Mada nevű településnek előbb kellett léteznie, mint a Maday családnévnek, tehát nem kaphatta Madayról a nevét.

aug. 5. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!