Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "valószínűleg" után elfogadh...

A "valószínűleg" után elfogadható, vagy hibás egy igét még feltételes módba tenni? Ilyet gyakran hallok a tévében, és zavar.

Figyelt kérdés
Pl. valószínűleg ittas lehetett, valószínűleg elnézhette.
máj. 31. 09:55
A kérdező szavazást indított:
Szerintem nem problémás
Szerintem is problémás
8 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
83%

Nem zavaró.

A "valószínüleg ittas volt" sokkal határozottabb feltételezés, mint a "valószínülleg ittas lehetett", az elsö esetben igen nagy a valószínüsége, a másodiknál esetleg lehetséges, de egyáltalán nem biztos.

máj. 31. 10:04
 2/5 A kérdező kommentje:

Szerintem viszont ilyenkor két kijelentést vonnak össze:

(A sofőr) valószínűleg ittas volt (amikor a baleset történt)

(A sofőr) ittas lehetett (amikor a baleset történt)

Fogalmuk sincs a valószínűségről, azaz mondjuk 50%. Vagy igen, vagy nem.

máj. 31. 11:07
 3/5 Mansour ***** válasza:
Nyelvtanilag szerintem nem hiba, azt viszont megértem, hogy valakit zavar, mert így pontatlan megfogalmazásnak, pongyolaságnak tűnik. De így működik a nyelv, néha olyan kifejezésmódok keletkeznek és terjednek el, amik eleinte zavarosnak tűnhetnek, de idővel megszokottá válnak. Itt arról lehet szó, amit az 1-es írt, hogy a valószínűséget akarják ezzel árnyalni, mérsékelni. A "valószínűleg ittas lehetett" valahol a "valószínüleg ittas volt" és az "esetleg ittas lehetett" között foglal helyet a valószínűség mértékét illetően. Nyilván, ha szükségét érzik az emberek, hogy kifejezzenek egy ilyen közepes szintű valószínűséget, és nincs rá bevett nyelvi eszköz, akkor alkotnak ilyet, még ha az nem is a legszerencsésebb kifejezés lesz.
máj. 31. 12:26
 4/5 A kérdező kommentje:
Lehet, bár én a 2. változat előtt nem írtam, hogy esetleg, mert az nagyjából megegyezik azzal, hogy valószínűleg.
máj. 31. 12:42
 5/5 Mansour ***** válasza:
Nem, az esetleg jóval kisebb valószínűséget jelent, mint a valószínűleg.
máj. 31. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!