Mit jelent latinul az hogy Gaudeamus igitur?
Figyelt kérdés
2024. máj. 3. 20:24
1/4 anonim válasza:
Latinul pont azt, hogy gaudeamus igitur. Magyarul azt, hogy legyünk vidámak.
2/4 anonim válasza:
Bocs az offért, de anno ballagáson focirajongó osztálytársam úgy énekelte, hogy "Gaudeamus igitus, Real Madrid, Juventus" :D
3/4 anonim válasza:
,,Örvendezzünk így tehát''. A gaudere örvndezni ige többesszám első személyű kötőmódban áll (gaudemus örvendezünk <-> gaudeAmus örvendezZünk), és ezt, ha nincs mellékmondat, a magyar felszólító módhoz hasonló jelentéstartalommal szokás fordítani.
4/4 Jégszív válasza:
||:Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus, :||
post iucundam iuventutem,
post molestam senectutem,
nos habebit humus, nos habebit humus!
Érthető magyar fordítása:
Öröljünk tehát az ifjúság létének :||
A vidám fiatalság után,
Az öregkor megpróbáltatásai után
Humusszá válunk!
Tudom, nehéz elhinni, de ez eredetileg egy KOCSMADAL volt!
Ezután - két versszakban - elmereng az élet múlandóságán, majd sorra élteti a diákság szánára kedves dolgokat: az iskolát, a tanárokat, a csajokat, köztársaságot, várost és a támogatókat.
Végül elítéli a bánatot, a gyűlöletet, az ördögöt, minden ellenséget és minden gúnyolódót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!