Szinonímák-e a “jóvátesz” és a “kompenzál” szó?
Igen, még ha van is árnyalatnyi eltérés. A kompenzál inkább azt jelenti, hogy kiegyenlít, ellensúlyos.
A jóvátesz inkább egy rossz cselekmény helyrehozására irányul egy jó cselekménnyel például.
De ha valamilyen káreseményről beszélünk, akkor szinte ugyanazt jelentik.
*Javítás: Ellensúlyoz
Kiegyenlít, ellensúlyoz a jelentése a kompenzál szónak.
Nem.
A jóvátesz azt jelenti hogy egy negatív folyamatot megállít és/vagy visszaállítja az azt megelőző állapotot.
A kompenzál pedig azt jelenti, hogy valami mással kárpótolja a kárt elszenvedett felet.
Egy egyszerű példa: beletolatok a parkoló autódba. Jóváteszem, ha szervizben helyreállíttatom, és arra az időre biztosítok neked másik autót. A kárért pedig akkor kompenzállak, ha ehelyett pénzt adok neked.
#3 igazad van, de úgy is nézhetjük, hogy ha beletolatsz az autómba, azt nem tudod jóvátenni, mert ha ki is javítják és kifizeted, az autó onnantól nem nem lesz gyári. Kompenzálni tudod csak, ha kifizeted a kárt.
Vagy nagyon kifacsarom már? :D
Lehetnek szinonimák. Attól függ, hogy mire használod.
A kompenzál sem feltétlenül anyagi jellegű lehet csak.
Mint itt is látható:
Joel2-
23.
Ti is, Sionnak fiai! örvendezzetek és vígadjatok az Úrban, a ti Istenetekben; mert megadja néktek az esőt igazság szerint, és korai és kései esőt hullat néktek az első hónapban.
24.
És megtelnek a csűrök gabonával, és bőven öntik a sajtók a mustot és az olajat.
25.
És kipótolom néktek az esztendőket, a melyeket tönkre tett a szöcskő, a cserebogár és a hernyó és a sáska; az én nagy seregem, a melyet reátok küldöttem.
26.
És esztek bőven és megelégesztek, és magasztaljátok az Úrnak, a ti Isteneteknek nevét, a ki csodálatosan cselekedett veletek, és soha többé nem pironkodik az én népem.
27.
És megtudjátok, hogy az Izráel között vagyok én, és hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek és nincs más! És soha többé nem pironkodik az én népem.
A kompenzálás meg rosszabb:
Okozott kárt megtérít; bekövetkezett hiányt pótol. A károkozó pénzzel kompenzálja a kárvallott veszteségét. A nem anyagi kárt csak jelképesen kompenzálhatja a megítélt pénzösszeg.
9+ A kipótólom az teljes helyreállítás-maradéktalan
A kompenzálás meg csak részben az okozott kár megtérítése.
Isten maradéktalan helyreállást ad, ha valakit helyre akar állítani, vagy maradéktalan helyreállást ígér, ha az illető Igei módón cselekszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!