Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan kell felolvasni a...

Hogyan kell felolvasni a törvényeket, rendeleteket?

Figyelt kérdés
Például a "2:1§". Ezt hogy olvassák fel? Tudom, hogy a "§"jelet paragrafusnak, de a 2 számot nem tudom (a kettőspont miatt nem tudom, hogy mit kell mondani) Előre is köszönöm, és elnézést, ha rossz témába írtam a kérdést.

2024. jan. 2. 21:53
 1/3 anonim ***** válasza:

Hasonló a Bibliához.

Második 1.bekezdés.

IMózes 1.rész 1.vers

2024. jan. 2. 22:00
 2/3 anonim ***** válasza:

Az a rendszer amit írtál, csak a Polgári Törvénykönyvben található meg. A ":" előtti szám a könyv számát, az utána lévő szám a szakasz számát adja meg.

A fentieknek megfelelően a 2:1. § felolvasása: második könyv első szakasz. A szakasz helyett a paragrafus szót is használhatod, mivel a köznyelvben ez terjedt el.

A szakasz után egyébként még lehet zárójelbe tett számmal jelölt bekezdés is pl.: 3:48. § (3), amelynek kiejtése: harmadik könyv, negyvennyolcadik szakasz, harmadik bekezdés.

A többi (Ptk.-tól különböző) jogszabályban nincsenek könyvek, ezért csak ez fogod látni: 2. § (6) aminek a kiejtése második szakasz, hatodik bekezdés.

Ha valami még nem világos, akkor szívesen segítek.

2024. jan. 8. 10:16
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm
2024. jan. 8. 17:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!