A hülye szónak mi a köznyelvi, de nem pejoratív és nem is tudományos megfelelője?
Az oktondi és buta szavakat inkább az intelligencia hiányára utalva használják. Kétségkívül jó megfelelői a hülye szónak ebben az értelemben.
De a hülye szerintem valaki mentális állapotának a leírására is használatos.
Ha valaki a mentális egészség tekintetében hülye, arra talán a bolond szó lehet jó. De a bolond is kissé pejoratív szerintem, és talán kicsit régies. Még mindig a nem normális erre a legjobb, a szinonimákat nézve sem tudom mi lenne jobb, szinte mindnek van egy kicsi pejoratív éle.
Nincs olyan, ami nem pejoratív, hiszen ez nem egy pozitív jelző, így a szinonimái sem.
Bár helyzettől függően lehet vicces is, ha a két fél között belefér az ilyen. Szerintem sokan mondták már hülyéskedés közben egy barátjukra, hogy nem normális, lökött, dinka.
Ha valaki pszichésen bolondnak* érzi magát és elmegy egy pszichiáterhez aki kérdezi hogy ugyan mi a megjelenés oka, akkor mit kell mondani?
*Nem intelligenciahiány, műveletlenség vagy átmeneti depresszió. Sem születési rendellenesség. Gyerekkori félrenevelés, magatartászavar, személyiségzavar, viselkedészavar, PTSD, traumák eredménye, függőségek.
Ha az illető azt mondja a pszichiáternek "hülye vagyok" az olyan izé, kicsit a "nem normális" is. Legyen pszichiátriai eset?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!