A pogány szó miért jelent mást a magyarban, mint a többi nyelvben (az ottani megfelelője)?
"Mi mindenkire rámondjuk, aki nem keresztény,"
Mi meg nem mondjuk rá mindenkire, aki nem keresztény. Akkor most mi van?
Pogány - pagan, mindkét nyelvben a nem keresztényt, több isten hívôje, vagy nem vallásosat festi.
Az, hogy mind két nyelvben használják az eredetitôl eltèrôen, más szavakkal is megesik.
Kontextus szerint értelmezhető többféleképpen. Az egyik kontextusban mint Egyházi szitokszó arra, aki felett a prédikátoroknak nincs hatalmuk, ez egy másik egyházat is jelenthet. Mivel magyarul az egyházi istentiszelet céljából épített házat "templomnak" nevezik, így pl.: a Hit Gyülekezete (ami amerikai televangelista mintára építkező, elvileg újpünkösdi) is "használhatják" ezt a jelzőt a nagyobb, tradicionálisabb egyházakra is, de a kereszténység összességében is így nevezi a többi Ábrahámi vallást, főleg az Iszlámot. Ehhez a templom dologhoz hozzáteszem, hogy angolul az épület, és az egyház is "church" néven fut, és megsértődnek ha "temple" néven emlegeted a templomjaikat, nem értem miért. Másrészt a pogány szó föleg azon hitvilágokat szidja, amelyek nem az Ábrahámi istent imádják, több istenük lehet, és a természethez fűződik a hitük. Mondhatni "Mondod hogy a napot imádjuk az istened helyett, de beláthatod te is, hogy a napot látni lehet, így biztosan tudjuk, hogy létezik)
Vannak bizonyos hitvallások amelyek önként pogánynak vannak nevezve, legalábbis én így hallottam, bár a google elsősorban mint keresztény szitokszót kezeli.
Hozzáteszem: Én nem látok különbséget a magyar "pogány" és az angol "pagan" szavak között.
Minden európai nép, sőt, minden nép rendelkezik pogány múlttal, és mai, modern korunkban is sokan térnek vissza ezen pogány hitvilágokhoz. Kérdés hogy ugyanazt vallják-e mint őseink, de szerintem ez lényegtelen. Az ilyen mozgalmak már régóta virágoznak. Ott vannak például az amerikaiak, akiknél ez a folyamat nagy ugrásnak indult a Hippi korszakban. Ami egyrészt a Vietnámi Háború elleni tüntetésben is részt vett.
Amúgy észrevette-e bárki, milyen furcsa az amerikai kereszténység? Mármint elvonatkoztatva például a Mormon vallástól (Hitük magja, hogy régen egy Héber kolónia jött létre amerikában és harcoltak egymás között, és egy átok miatt lettek ők a natív amerikaiak -tudományosan képtelenség- és hogy jézus járt amerikában, közöttük... fura, mi?).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!