Hogy lehetne magyarosítani a Sally nevet, és angolosítani a Töhötömöt?
Figyelt kérdés
2010. okt. 20. 08:23
11/15 A kérdező kommentje:
A Sándornak és Lászlónak nincs szüksége angolosodásra. Hiszen ott van helyette az Alexander és a Leslie
2010. okt. 26. 11:36
12/15 anonim válasza:
A fájlnevek tulképpen nem nevek, hanem kódok,
nem kell bennük a magyar nyelvet keresni, csak az eligazodás végett előnyös valami jelzésértékű kóddal azonosítani.
Nekem meg az arab meg a holland torokhangok képzése megoldhatatlan és senki nem csinál belóle problémát.
13/15 anonim válasza:
Kedves Kérdésfeltevő, az vagyok, akit felhatalmaztál a pertu-ra. Szervusz. Változatlanul azt mondom, hogy ezeknek a neveknek, amiket kérdezel, nincs a másik nyelvben megfelelője. Ezt azzal egészíteném ki, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk idegen nevek lefordítására, amit ugyan nem tarok illetlennek, de valahogy mégis elég ciki. Mondjuk, Jules Verne-t verne Gyula néven is szoktuk emlegetni, mi több, így van feltüntetve egyes régi magyarra lefordított könyvein is. Ezt már megszoktuk. De pl. ha egy Agatha Christie-krimi írójaként a magyar fordításban így jelölnénk meg, hogy "Krisztián Ágota", vagy Krisztián Ágnes". Az olvasóknak halványlila gőzük nem volna arról, hogy ez kicsoda. Vagy: adva van egy szép orgonamuzsika, és a zeneszerző neve így lenne feltüntetve: "Pataki János Sebestyén". Ki gondolná, hogy ő tulajdonképpen Johann Sebastian Bach? Lehet, hogy senki sem. De, ha mondjuk, az USA-ban járnék, és ott látnék egy angolra lefordított magyar verseskötetet, költőként "John Gold" lenne rajta feltüntetve, igencsak felkapnám a vizet rajta, mi több, azonnal mennék a magyar követségre, és panaszt tennék.
14/15 anonim válasza:
Az előző vagyok. Annyival egészíteném ki, hogy a verseskötetet Arany János írta, akit az USA-ban "John Gold"-nak aposztrofáltak...
15/15 A kérdező kommentje:
Oké-oké, köszönöm a válaszokat. Egyébként engem a May Károly, mint ilyen irritál. Ez csak kérdés volt, nem vagyok Töhötöm, de amúgy sem angolosítanám semmilyen körülmények között a nevem. (Még örülök is annak, hogy vannak nevek, amiket nem is lehet, mondjuk az enyém nem ilyen)
A Sally nagyon tetszik, csak sajna nálunk nem lehet adni, legfeljebb úgy, mint Szeli. Úgy viszont borsódzik tőle a hátam.
2010. okt. 27. 09:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!