Mit jelent az a kifejezés, hogy "gyermeket és nőt ne illess se kezeddel, se fegyvereddel"?
Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényében szerepel ez a mondat:
"Az egyik papiros azt mondja, hogy gyermeket és nőt ne illess addig se kezeddel, se fegyvereddel, míg nagyúr nem leszel."
Mit jelent ebben a mondatban az "illetni" kifejezés?
Azért a kérdező illetőt megillethetné egy ildomosabb, így illedelmesebb és illendőbb, sőt ideillőbb válasz is. (Csak mert így illik. Általánosságban és ide is.)
Valóban érinteni, kérdező. De a maga teljességében. (A gyengédségtől a bántalmazásig, a konkréttól az átvittig. Remélem a válaszom nem érintett meg túlságosan.)
Nem kell kihegyezned, kérdező! (Csak hogy megelőzzem az esetleges szándékot...)
"A gyengédségtől"
Már azt mondod, ne simizze meg a fejét a kis kócosnak? Mert az egyenértékű azzal, hogy kardélre hányja?
Én nem mondok semmit (főleg nem azt, amit más szeretne mondatni velem). "Az egyik papiros azt mondja... ne illess (!)..." ezt Gárdonyi mondja.
Számomra pedig amit leírtam, azt jelenti. Se többet, se kevesebbet.
#3,
A Kerdezo is utananezhetett volna.
Vagy nem magyar anyanyelvu?
Nem erthetetlen szo.
Kedves Kerdezo meg csak vissza sem tert megkoszoni a valaszokat.
Oke, tudom, nagyon szeretsz irogatni kis novellakat ide.
6os: itt vagyok, köszönöm az eddigi válaszokat!
Akkor csak annyit jelent, hogy ne érjen hozzá nőhöz és gyerekhez, se kézzel, se fegyverrel?
Nőt illetni gondoltam azt jelenti, hogy ne szexeljen nővel (vagy ne nősüljön meg), de gyereket ne illessen?
Ezt Én is észrevettem.
Talán mert nem sok esély van arra, hogy “nagyúr” lehessen valaki?
Vagy talán istenre gondolt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!