Mi a kül. A I saw és a I have seen között?
pl.
I saw your video
I have seen your video.
Előző jól mondta.
Azért megpróbálom dióhéjban összefoglalni:
I saw-> Láttam. (valamikor)
I've seen.-> Láttam már (tökmindegy, hogy mikor, a lényeg, hogy már nem ismeretlen számomra)
Ha ebben a példában érzed a kettő közötti különbséget, akkor ezt az esetet máris tudod. A Present Simple az egyszerű múlt, a múltban valamikor történt valami és punktum. A Present Perfect Simple-nek van valami kihatása a jelenre. (MÁR láttam) Van néhány ismertetőjele mindkettőnek: a Simple-t ugye akkor használjuk, amikor tudjuk az időpontot, ezért ha időhatározó van, az elárulja, hogy az kell (I saw it yesterday, a year ago on 25 July, a week ago stb.)
A P.P.S-t közeli jelenre utaló időhatározó elárulhatja: I've seen it recently, before, just, yet, already stb. Ezek mind kapcsolatban állnak valahogy a jelennel.
Nagyjából ennyi.
Az első múlt idő, a második befejezett jelen.
Az első azt a múltbeli eseményt fejezi ki, amikor éppen láttad azt a videót. A második azt a jelenlegi állapotot fejezi ki, hogy már láttad azt a videót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!