Vajon miért nincs olyan toldalékszerkezetünk, hogy -hatandó/-hetendő?
Elméletben lehetne:
Azt hiszem Jókai egyik művében olvastam olyat, hogy „Engedtem magát beszélhetni énvelem”
elvégezhető → El lehet, el szabad végezni (lehetőség)
elvégezhetendő → Érdemes elvégezni, de nem muszáj. (javaslat, ajánlás)
elvégzendő → El kell végezni. (kényszerűség, parancs, utasítás)
Meg tudnánk különböztetni a teendőink listáját a tehetendőink listájától. Nem lenne király dolog?
Lehet (sőt, valószínű), hogy csak nekem vannak ilyen indokolatlan igényeim a magyar nyelvvel kapcsolatban; számomra viszont nagyon is hiányzik egy ilyen köztes állapot.
Mindig is szerettem a lehető legegyértelműbben elkülöníteni a parancsot a javaslattól, tehát a „kell”-t az „érdemes”-től. Borsódzik a hátam az olyan mondatoktól, mint pl.: „Ezt így kell csinálni”.
Miért működhetne elméletben:
- A manapság használatos -andó/-endő képzőnk az egykori jövő időnkből maradtak fenn, amelyet -and/-end jelekkel fejeztünk ki:
Hová megyendtek? → A boltba megyendünk.
- Ha van elvégezhetem és elvégezhettem, akkor simán lehet elvégezhetendem is.
- Ha pedig van elvégezhetendem, akkor létezhet elvégezhetendő is.
„S ettől az embertől nem várhatni
irgalmat...
”
„Timárnak volt szerencséje azokon az estélyeken is jelen lehetni, miket üzletbará-
tai, a pénzbárók odahaza adtak”
Azt nem tudhatni, hogy...
Mondhatni, hogy...
Jól beszélsz. A nyelv kreatív hasznáálata fontos, és ehhez jó a gazdag olvasottságélmény is. A másik forrása ezeknek az élményeknek: más nyelvek ismerete. Ez lehet a régies magyar is, miként írod is, de jók a latin, eszperantó, lojban nyelvben, illetve a finnugor rokonaink nyelveinek ismeretéből szerzhető élmények is. Érdemes még néhány nem rokon, de szintén a szibériai nyelvareához tartozó nyelv ismerete is.
Az -and/-end igei hsználatáról viszont azt hallottam, az nem a futurum imperfectum, hanem a futurum perfectum kifejzésére volt inkább használatos.
,,Mikorra majd te megjössz a munkából, addigra én a házi feladatomat már megcsináltam lesz.''
A ,,megcsinálandom'' tehát ennek a bizonyos ,,megcsináltam lesz'' igeaspectusnak a kifejezését töltötte be.
Emésztgetem, ízlelgetem, de egyelőre nem érzem azt a jelentését, amire te gondolsz, azaz nekem az elvégezhetendő nem fejezné ki azt, amit írtál, hogy érdemes elvégezni, de nem muszáj.
Mert az -endő miatt muszáj érzésem támad, ott a feladat, amit valami miatt el kell végeznem. Nem azt közvetíti, hogy érdemes, hanem hogy kell. Továbbá a -het (hetendő) nem teszi opcionálissá az elvégzendőt, nekem ez a kettő egymást kizárja.
“a finnugor rokonaink”
Nincsenek finnugor rokonaink.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!