Van bármiféle szemantikai különbség a „ha” és a „hogyha” között?
Hogyan alakulhatott ki ez az összetétel? Hogyan kerülhetett oda az a „hogy”? Laikus szemmel eléggé indokolatlannak tűnik.
Talán ilyesmi mondatokból adódóan kapcsolódott össze, hogy aztán végül függetlenedjen tőlük?:
- Péter azt mondta, ha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
- Péter azt mondta, hogy ha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
- Péter azt mondta, hogyha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
[Fiktív jövőkép:]
- Péter azt mondta, hogy hogyha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
- Péter azt mondta, hogyhogyha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
- Péter azt mondta, hogy hogyhogyha adsz búzát, kapsz cserébe tehenet.
Ott van még pl az „úgyhogy” is, ami teljesen mást jelent mint különírva; meg a „mintha”, „minthogy”, amelyek viszont mai szemmel teljesen logikusnak tűnik, miért pont abból a két szóból tevődtek össze.
Milyen hasonló érdekes összetételek vannak még?
Szerintem ez a jövőkép egyáltalán nem reális, mivel tartalmazza a hogy-ot, csak gyakori együtthasználásából eredően végül egybeírták. Én úgy tudnám elképzelni kialakulását, hogy élőbeszédben egybe elhadarták a kettőt, ami alapján logikusabbnak tűnhetett egybe leírni.
Én igazából szeretem az efféle szószerkezeteket, nekem így különírva nagyon furán néz ki, de ez nyilván preferencia kérdése.
Egyébként szerintem a dehogy, dehogyis, dehogynem és dehogyisnem négyesével sokakat ki lehet kergetni a világból (főleg külföldieket)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!