Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "Jó napot!" köszönést csak...

A "Jó napot!" köszönést csak késő délelőttől estig használjuk, vagy napkeltétől napnyugtáig?

Figyelt kérdés

Gyerekként valamiért eszembe sem jutott, hogy napszakonként máshogy kellene köszönni.

Aztán az első alsós angolórán, amikor a köszönéseket tanultuk, ott külön kiemelték, hogy melyik köszönés hány órától hány óráig használatos. Gondoltam, valószínűleg a magyar köszönéseknél is hasonló a helyzet.

Később gimiben a második idegen nyelv megerősített ebben – ott is napszakfüggő volt a köszönés. Ezek szerint minden nyelvben így van, gondoltam.

Aztán megtudtam, hogy egyes nyelvekben vannak napszaktól függő ("Jó reggelt", "Jó estét" típusú) köszönések, de van egy egész nap használható "Jó napot"-féleség is.

Ez elbizonytalanított, hogy talán mégis így lenne a magyar nyelvben is.

2023. szept. 5. 00:58
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, így van a magyarban is. Értelemszerűen reggel jó reggelttel köszönsz, napközben napottal, este estéttel.
2023. szept. 5. 05:42
 2/5 anonim ***** válasza:

Szerintem magyarul a jo reggelt/napot/estet/ejszakat koszones a helyes, az egesz nap hasznalhato koszones a "csokolom", ha gyerek, vagy "sziasztok" ha olyan a tarsasag, de amolyan "jo napot" nincs, amit barmelyik napszakban hasznalhatsz minden korulmenyek kozott magyarul. Este 8-kor nem mondhatsz jo napot, ha pl a rendor megallit. De azt sem mondhatod, hogy hello, szia, vagy hasonlo.

Huszoneve elek angol nyelvteruleten, meg sosem hallottam barmikor hasznalhato koszonest a "hi", a "hi everybody", "hello" es ilyeneken kivul. De ezek nem hasznalhatok, ha pl. egy hivatalba mesz ugyintezni. Vagy legalabbis bunkosagnak szamit, ha a "good morning" helyett hellozni kezdesz.

2023. szept. 5. 05:58
 3/5 UlfOrmson ***** válasza:
Én a "jó reggelt" köszönést nagyjából 8–9 óra magasságáig használom, onnantól pedig a "jó napot"-ot mondom sötétedésig (így hazafelé a buszon télen a sofőrnek 4-kor már jó estét köszönök)
2023. szept. 5. 06:25
 4/5 anonim ***** válasza:
0-24 ig:helló
2023. szept. 5. 10:48
 5/5 anonim válasza:
Én jó reggelttel kb délig köszönök, utána jó napottal, kb 7-8-ig. Számomra nem igazán létezik délelőtt, azért alakult így.
2023. dec. 5. 00:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!