Milyen joga van a rendőrnek megbüntetni valakit ,hogy nem beszél vele a sofőr szlovákul ?
Nálunk itt felvidéken a rendőrök nem szólalnak meg magyarul csak nagyon ritkán esetleg 100 ból 1 , még ha tudnak akkor sem .
Ha valaki nem tud jól szlovákul vagy csak nem akar beszélni és annak ellenére nem is beszél velük szlovákul az úgy van véve ,hogy nem tett eleget a közúti ellenőrzésnek
és nem működik eggyütt.
Tudok két esetről ahol kaptak büntetést ez végett a másik esetet még bíróságra is vitték .
Ha látják, hogy magyarországi az illető akkor esetleg beszélnek magyarul már amelyik tud ,de felvidékiekkel csak szlovákul legalább is ezt tapasztaljuk többen .
Lehet valami joguk ehhez ?
Elég sok feszültség van a világban e nélkül is. Csak veszítünk, ha megint megromlik a szlovák-magyar kapcsolat.
Kérlek, beszélj a rendőrrel szlovákul, ha tudsz! Bárcsak tudnék szlovákul. Akkor részben érteném az összes többi szláv nyelvet.
Úgy tudom a felvidéki magyaroknak van joguk kérni tolmácsot jogi eseteknél, amit az állam biztosít ingyen.
Egy rendőri intézkedésnél, ha a vádlott nyelvi nehézségekbe ütközik a rendőrnek kötelessége olyan hivatalos személyt felhívni, aki tud magyarul és betud segíteni az intézkedésbe. Ez lehet a rendőrnek kollégája, akár szolgálaton kívül, vagy egy ismerőse is.
Ugyanígy van a mentő, tűzoltóság, rendőri diszpécsereknél is, vészhelyzet hívásnál kötelesek minél hamarabb keresni a köreikben olyan embert aki tud beszélni magyarul a segélyhívóval. Ez nekik már előre meg van mondva mert törvény.
Azt hiszem ez csak olyan járásokban van, ahol bizonyos %-ot eléri a felvidéki magyarok száma.
Csak az van az egészben, hogy ezt általában nagyon ritkán kérik a felvidéki emberek, mert szégyellik mert akkor már nem részesülnek olyan ellátásban, mint egy "szlovák ember"...
Ezt a neten olvastam tavaly, valamilyen szlovák jogi oldalon, de már nem tudom hol.
Nem többes számban beszélnek pl. a rendőrök, hanem csak abban a járásban ahol bizonyos %-ban felvidéki magyarok vannak, abban a körzetben direkt oda helyeznek olyan rendőrt aki tud magyarul, ha esetleg fellépne egy szituáció.
Így van a tűzoltóságnál, mentőknél is.
Csak ezeket nem nagyon reklámozza az állam, mert nem akarja ezzel magát lealacsonyítani.
Ezt Szlovákiában a kétnyelvűségi jog határozta meg.
Ha Szlovákiában vagy, akkor szlovákul kell tudnod. Ha Magyarországon, akkor magyarul. Hol vagy?
Legfeljebb bevisznek és keresnek egy tolmácsot, ha oroszul sem tudtok kommunikálni. Európában azért el fognak engedni egy darabban.
Itt a segélyhívóra hiába hívsz be ha nem beszélsz szlovákul.. nem értik és
csak annyit mondanak a telefonnba hogy próbálja szlovákul !
Egy idős aszony haldokolt mellettem .
Akkor még szinte semmit sem tudtam szlovákul és hát 5 percig csak a szavakat szedtem össze persze amit mondott ,hogy addig mit csináljak míg kiér a mentő annak az 5 százalékát értettem az után szerintem beazonosították a telefonomat ,mert 10 percére kint volt a mentő
hozzátéve hogy tanuljam meg a szlovák nyelvet mivel szlovákiában élek .
az idős hölgy sajnos a kórházban elhunyt.
Ami a rendőri ellenőrzést illeti igen sajnos rákényszerítenek a szlovákra ,nem minden rendőr de a többség igen ,mert megtehetik sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!