T i hogyan nevezitek a cigányokat, amikor valakivel beszéltek és említésre kerül?
Pl. családban, haveri társaságban, vagy akár munkahelyen, stb.
Melyik szinonimákat használjátok rájuk?
Cigányok, brazilok, nem a héten barnultak, c-típusúak, indo-európaiak, kokerók, mozdonyszőkék, dikkmánok...
Ha vissza kell fognom magam, akkor romák.
Cigányoknak, valóban többek között a pontosság miatt, hiszen fontos a beás és egyéb csoportok ismerete, szeretete is, igyekszem gyerekkorom óta, vagyis kb 1989 óta tartani a kapcsolatos a lovári és beás nyelvvel is.
Különösebben nem szoktam sem korszerűbb(nek tűnő), sem rejtett indulatokat tükröző kifejezéseket sem használni, és nem érzek haragot sem, mert amit látok, az iránt már a rendszerváltás idején átéltem a dühöt, azt viszont nem a cigányok, hanem az egész paradigmarendszer iránt: a magyar társadalom felelőtlen kettészakítását, pontosabban széttépését, szétszaggatását már abban a korban sem tudtam ép ésszel túlélni, megélni, akkoriban hatalmasodtak el személyiség- és elmezavaraim is. Amikor 1990 körül mutatták a munkásszállókról kidobott embereket, és mellé még a beteg, már az adott korban is foyatékosnak nevezhető ,,magyarázatot'': ,,mert hát nem tudják fizetni a lakbért''. Persze, csak már az adott korban is nem ez lett volna a lényeg, hanem a népvagyon valamiféle elvont, holisztikus megértése és saját lábra állítása, ami független az esetleges alacsonyabbszintű és teljesen paradigmafüggő pénzügyi modellektől. Egyszóval én egy holisztikusabb, egészséges kommunista társadalmat vártam el az adott korban.
A családon belüli erőszakról és az iskola, illetve az állami gondozás berkein belül való erőszakról külön gonddal is beszélni, és megszüntetéséről gondoskodni kell, de e téren már megintcsak a teljes társadalmi szétszakadásra vezethetők vissza a gyökerek. Cigányokról általában már eleve a leállított néplakásprogram jut eszembe, ami pedig út lehetett volna egy lakhatási ellátási kötelezettséggel átláthatóvá tett, számonkérhető és elszámoltatható lakhatáspolitika felé - az ingatlanpiac maga egy élő képtelenség. Emellett meg persze a családon belüli és iskolai erőszak elleni harc, ami viszont megintcsak elsősorban a politikai ostobaság, nem pedig egy az egyben a cigányok miatt fullad szarba mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!