Hol találom meg az interneten a teljes (vagy a
lényegesebb) észt nyelvtant? Angol is jó.
Miért van szükséged az észt nyelvtanra? Ma ei räägi eesti keelt(k.b. ezt az egy mondatot tudom), de tudom, hogy nem egy könnyű nyelv, pl. nem kettő, hanem három hosszúsági fok van benne, tehát nem csak rövid és hosszú hang, hanem van "nagyon hosszú" is. Létezik Teach Yourself Estonian, ez egy nyelvkönyv, de nem tudom, hogy le lehet-e tölteni.
2010. okt. 8. 16:21
2/11 A kérdező kommentje:
Azért kell mert észtül szeretnék tanulni itthon, és ehhez szükség van nyelvtanra, szótár már van. Az is netes.
És a második kérdést ki tudja?:) :S
És megkérdezhetem, hogy miért pont észtül? Mármint szerintem az észt olyan "érdekes" nyelv, nekem tetszik, de hátha van valami célod vele...:) A Teach Yourself Estonian-t nem találtam a neten, pedig kerestem, de meg lehet vásárolni, ha úgy gondolod:
[link] 2010. okt. 8. 17:02
4/11 A kérdező kommentje:
Hú hát dollárért nem szeretném megvenni, de amúgy érdekel Észtország és az észt nyelv :D Hogy miért pont észtország azt nem tudom, de még a zászlója is megfogott :D (kedvenc színek^^)
Engem is érdekel, és keresgéltem is észthez cuccokat, és találtam nyelvkönyvet. Nem emlékszem, h melyik oldalon, de létezik!
2010. okt. 8. 18:49
Utolsó: milyen nyelvkönyvet találtál? Esetleg elküldend nekem, ha megvan neked még? Megnézném :D
2010. okt. 8. 18:51
7/11 A kérdező kommentje:
Ha arról a "Kezdők észt nyelvkönyve" c. könyvről beszélsz azt nem nagyon tudom ajánlani, mert nekem is mondták hogy sok bent a helyesírási hiba és nem valami tartalmas.:S
Biztos, hogy nem nő ott az oroszok száma, mert utálják az oroszokat, és állampolgársági vizsgát kell tenni, aminek a feltétele a nyelvtudás is. Olyan is van, hogy ott rekedt oroszok útlevél nélkül maradtak, nem tudnak kimozdulni az országból, mert a Szovjetunió felbomlása óta nem is oroszországi állampolgárok, az észtet meg nem adják meg nekik .
2010. okt. 8. 22:23
Jaj dehogy beszélek a "Kezdők észt nyelvkönyve"-ről. Én óvok mindenkit attól a sorozattól. Nagyon szánalmas, hogy nyelvtanulóknak kiadott kötetekben ennyi hiba van!
Én ezt találtam: [link]
2010. okt. 8. 23:54
10/11 anonim válasza:
Keress rá a google-ban: "nyelvkönyv csomag". Kiad egy nyolc könyvet tartalmazó pakkot, benne megtalálod Lavotha Ödön "szocreál" észt nyelvkönyvét. Tartalmaz részletes nyelvtant, különféle szövegeket és szójegyzéket a végén. Hátránya hogy egyáltalán nem gyakorlatias, végtelenül száraz és nehezen emészthető.
Bár a neten nincs fenn, könyvesboltban valamint könyvtárakban jó eséllyel fellelhető Anu Kippasto – Nagy Judit: Észt nyelvkönyve, ez >lényegesen< emberbarátibb mint az előző mű; én ebből tanultam anno és csak ajánlani tudom.
2011. márc. 12. 17:57
Kapcsolódó kérdések: