Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Igaz, hogy a jukagirok részben...

Igaz, hogy a jukagirok részben értik a magyar nyelvet?

Figyelt kérdés

#magyar #Jukagir
2023. ápr. 2. 23:33
 1/5 anonim ***** válasza:
24%

A magyar nem finnugor. A yukagir távoli rokona a finnugor nyelvveknek.

Számos latin szót használunk, mégsem latin nyelv a magyar.

Lehetnek más nèpek, melyek átvettek magyar szavakat, mikor őseinkkel találkoztak, mégsem magyarok. Stb.

2023. ápr. 2. 23:54
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem értik, ahogy te sem őket. Kérdéses, hogy a jukagir nyelv rokona e távolról az uráli nyelveknek, de ha az akkor is a magyarral nagyon távolról rokon csak, ami semmilyen kölcsönös megértést nem eredményez.
2023. ápr. 3. 00:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Valószinűleg nem értik, de egy magyarnak nagyon kellemes érzés ezeket a nyelveket tanulnia. Mármint persze nehéz, de mégis lesz egy nagyon halvány ismerősségi érzése, és sok dolgoban még egy jó reflexiós érzéke is kialakul saját anyanyelvére.

Ez a magyarhoz csak tipológiailag hasonló nyelvekre is igaz, mint pl. a szibériai eszkimó. ezeknél a nyelvrokonság nem tárgyalható a jelenlegi tudományo ismeretekkel. 40 000 év alatt kikopik az összevethető szavak rendszere. Ha ennél régebbről is rokon, az nem kizárható de nem is bizonyítható. A tipológiai hasonlóság megmaradhat, bár azt véletlen, vagy puszta areális hatás is okozhatja. Ez a nyelvtanuló számára inkább csak egy kellemes ismerősségi érzés formájában jelenik meg.

2023. ápr. 3. 10:39
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
fordítva tudok felelni: én nem értem a jukagirt alapból, noha tanultam egy darabig, és a megtanult szókincs és nyelvtan alapján az annak megfelelő szövegeket meg tudom érteni, de csak a direkt tanultság függvényében és alapján. Nincs közvetlen szövegfelismerési lehetőség egy magyar számára alapból, csak egy halvány feeling a nyelvtanulás folyamatában.
2023. ápr. 3. 10:41
 5/5 anonim ***** válasza:

A jukagir nem ugor.

A jukagir nem uráli.

A jukagir az ún. ural-jukagir család tagja. Kb. a eszkaleut (inuit-aleut) és az uráli nyelvcsalád között áll.

Nem értenek semmit a magyarból.

2023. ápr. 8. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!