Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan lehetne külföldi...

Hogyan lehetne külföldi városok nevét magyarítani?

Figyelt kérdés

Milyen ötletek vannak?

pl:

Stockholm-Istókhalma

Rio de Janeiro-Rikósjenő

Tokió-Tokodújhely

2023. febr. 17. 15:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
58%
Sehogy. Nevekkel viccelni már hosszú évek óta nem vicces. Ez a humornak a vállalhatatlan szintje.
2023. febr. 17. 15:39
 2/11 anonim ***** válasza:
83%

Sehogy. Hála Istennek már túl vagyunk a "Verne Gyula"-időszakon.

És igaza van az első válaszolónak: neveken viccelni, gúnyolódni egyáltalán nem jófejség.

2023. febr. 17. 15:44
 3/11 anonim ***** válasza:
90%
Én Istókhalmát és Kappanhágót (Koppenhága) ismertem. A Rikósjenő és a Tokodújhely erőltetettnek tűnik és nem túl ötletes.
2023. febr. 17. 15:48
 4/11 anonim ***** válasza:
72%
San Francisco - Szentferencváros
2023. febr. 17. 15:58
 5/11 A kérdező kommentje:
Első kettötől kérdezem, most komolyan ennyire fáj a lelketeknek egy kis kreatív viccelődés?
2023. febr. 17. 16:11
 6/11 anonim ***** válasza:
39%
Ritka sz@rul hangzanak amiket írtál
2023. febr. 17. 16:13
 7/11 anonim ***** válasza:
67%

A kreatív viccelődés nem fáj.

De sajnos a tied nem az. Az csak simán gúnyolódás. A kreatív viccelődést, attól tartok, te nem is értenéd.

2023. febr. 17. 16:25
 8/11 A kérdező kommentje:
Ezeket nem én találtam ki ember.
2023. febr. 17. 16:29
 9/11 anonim ***** válasza:
59%
Nem az a lényeg, hanem, hogy te ezt tartod "kreatív viccnek".
2023. febr. 17. 16:30
 10/11 anonim ***** válasza:
58%

Szeretem a régi magyar irodalmat, szerintem belefér a dolog. Belefér a nyelvi játékok közé ami amúgy is így vagy úgy mindennapos a felnövekvő gyerek és az azt megőrző felnőtt ember életében. Amikor az amerikai elnökválasztás volt, én is napról napra izgultam, hogy ,,Györgyföldén'' már vezet Biden, de ,,Havason'' és ,,Szer-erdélyben'' még nem, ,,Csermelykén'' meg ,,Havason'' megint igen. (Georgia, Nevada, Pennsylvania, Arizona, Nevada)

Amúgy amikor az ember latinul tanul, egyszer csak azon veszi észre magát, hogy egy csomó idegen szó váratlanul ,,megszólal'', ,,jelentést kap''.

,,Explikáció'': ,,kihajtogatás'', úgy bomlik ki a magyarázat, ahogy a sajtot hajtogatom ki a papírból.

,,Precíz'': ,,előre kivágott'', mint mikor az embernek papírból kell játék- vagy rajzfilmfigurákat készítenie, és előre kivágja őket.

A latin akkor válik igazán húzóerejűvé napi érdeklődés szempontjából, amikor legalább a modern gyerek- vagy ifjúsági irodalom olvashatóvá válik benne műfordításokból (Harrius Potter, Hobbitus ille, Winnie ille Pu). Igazából élő társalgásban jó a dolog, szeencsére erre már vannak filmek, sőt podcastok, kis hiradók, sőt, élő társalgást is meg lehet szervezni ha valaki akar.

Az ógörög húzósabb kérdés, főleg mivel az átagember nyelvezetébe kevesebb szó szivárgott be belőle, de azért a szupermarket helyett a ,,hüperagóra'' azért ismerősnek tud hatni.

Ami meg a magyar nyelvújítás korát illeti, a ,,delej'' sajnos mára csak obskúrus jelentésben maradt meg, eredetileg viszont a mágnesesség szép kifejezése volt a két mágneses pólus alapján: a mágnesnek, ,,delejnek'' van ,,déli'' és ,,éjszaki'' pólusa. A ,,villanydelejes forgony'' azért jó volt. Akit a dolog jobban érdekel, az megszrretheti a már-már matematikai precízségeel felépített nyelveket is mint a Lojban vagy a Toki pona vagy a Bliss.

2023. febr. 17. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!