Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerinted a német nyelv szép...

Szerinted a német nyelv szép vagy ronda?

Figyelt kérdés

2022. dec. 23. 12:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Szépnek szerintem pont nem szép, mármint úgy hangzásra. Ettől függetlenül én nagyon szeretem, nagyon jó nyelv.
2023. febr. 24. 17:31
 12/20 NTBS ***** válasza:
38%
Egy nyelv olyan, amilyen.
2023. febr. 25. 07:08
 13/20 anonim ***** válasza:

Én nagyon szeretem a németet, de azt azért fontos hozzátenni, hogy nagyon nem mindegy, ki és hogyan beszéli! A tiszta, irodalmi Hochdeutsch szerintem gyönyörű és elegáns, a latinos mondatszerkesztés (itthon KATI-szórendként ismert) is ad neki egyfajta előkelő tartást. Azt is szeretem, hogy a főnevek nagybetűvel íródnak, egyedülálló módon.

Ugyanakkor az átlagemberek által beszélt különféle dialektusok valóban nem mindig túl szépek: a svájci hörgős nyelvjárásokat például annyira én sem szeretem, a joviális, jókedélyű bécsi dialektus (meg úgy általában az osztrák-bajor) viszont megmosolyogtat, bár azért ott is vannak nagyon hardcore, érthetetlen borzalmak.

De egyébként ez ugyanúgy jelen van a többi nyelvnél is: a magyart is lehet elképesztően igénytelen módon beszélni és akkor förtelmesen ronda a hangzása. A franciát is szép nyelvnek szokták tartani, de a mai, szlenggel teletűzdelt, mindent elharapó köznyelvi beszéd szerintem nagyon ronda. Viszont ha megnéz az ember egy '60-as évekbeli francia filmet, na ott tényleg szép a nyelv hangzása.

2023. febr. 25. 10:06
 14/20 anonim ***** válasza:
Nekem tetszik.
2023. febr. 26. 03:03
 15/20 anonim ***** válasza:
50%
Tekintve hogy már azt is hogy "szeretlek" úgy mondják hogy ich liebe dich, csodálom, hogy nem halt ki ez a nyelv
2023. márc. 30. 18:56
 16/20 anonim ***** válasza:
Szerintem nem ronda, de a szép nem ilyen.
2023. márc. 31. 22:11
 17/20 anonim ***** válasza:
22%
A magyar sem szép. Az a rengeteg "e"betű. Még felénk a Kisalföldön elmegy, itt még sokan használják az úgynevezett zárt és nyílt "e"betűt. Tehát sokan - én is- kétféleképpen ejtjük. Viszont pár alföldi dialektusban... idézem: Felmegyek az első emeletre. Mintha kecske mekegne.
2023. ápr. 1. 10:37
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

#17 Azt, hogy a magyar egy mekegő nyelv, eddig csak magyaroktól hallottam, külföldiektől soha. Már csak azért sem, mert az élő beszédben a sok határozott névelő miatt az "a" hang gyakoribb, mint az "e". Az "e" úgy a leggyakoribb, ha az összes magyar szóban előforduló betűket veszed, a szavak gyakoriságát figyelmen kívül hagyva, de a gyakorlatban az "a" és az "az" gyakoribb szavak, mint a "helytelenkedhettetek".

Külföldiektől leginkább két jelzőt hallottam a magyar nyelvre: a legtöbben furcsának nevezik (ami nem feltétlenül jelent csúnyát), de sokan tartják szépnek.

2023. ápr. 1. 12:43
 19/20 McEnroy válasza:
100%
Szép is, meg nem is. A németnél szerintem vannak sokkal rondább nyelvek is. A németben az a nagyon pozitív, hogy 99%-ban mindenre van EGY szavuk, és nem kell megtanulni, "1.000.000" kifejezést, amik 2 v. 3 szóból állnak, és amiket ha szavanként tanulunk, teljesen más a jelentésük.
2023. jún. 22. 18:17
 20/20 anonim ***** válasza:
90%
#19 Ó, igen, a hatméteres összetett szavak, milyen jó is olvasgatni őket, többször, mindig másképp, meg félórákig röhögni mindnél, hogy mik jöttek ki belőlük így, akár nagyjából kontextuson belül is...
2023. jún. 22. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!