Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A Kiszely családnév eredetileg...

A Kiszely családnév eredetileg Kiscellit jelent? Ha igen, miért ejtik 'kiszej'-nek maguk a név tulajdonosai is?

Figyelt kérdés

2022. okt. 4. 09:03
 1/6 anonim ***** válasza:
2022. okt. 4. 10:12
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi a linket a magyarázatról.

Azóta más is felmerült e névvel kapcsolatban:

Míg pl. Kiszely István antropológus neve valóban a linkelt eredetű lehet, és van személyes Kiszely ismerősöm, aki 'kiszej'-ként ejti nevét és nem is tud 'kiscelli' eredetről, úgyhogy ő nevére is fenti lehet a magyarázat, de:

Kiszelly Zoltán politológus dupla l-lel írja, ami persze simán lehet egy olyan alakváltozat, mint pl. Pap-Papp, de az övé viszont könnyen eredhet akár Kiscell óbudai helynévből is. Régen nemigen volt c betű az írott magyarban, inkább cz vagy tz, esetleg németesen z, pláne, ha Kiscell neve éppen német gyökerű (vö. Mariazell). Mégis, fenti úriembert, aki gyakorta szerepel interjúalanyként, mindig 'kiszeli' kiejtéssel mutatják be, és ezt mindig elfogadja.

2022. okt. 4. 12:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Nekem volt Kiszely nevű ismerősöm és kiszeli-nek ejtette a nevét.
2022. okt. 4. 12:24
 4/6 anonim ***** válasza:
Nekem Kiszelik nevű ismerősöm volt, gondolom az is valami változata a Kiszelynek.
2022. okt. 4. 12:43
 5/6 anonim ***** válasza:
Nekem volt Kiszely nevű orvosom, és mindenki "Kiszeli" dr-ként szólította és ismerte.
2022. okt. 4. 15:12
 6/6 anonim ***** válasza:
Nekem van egy másik alternatívám erre a névre.Nem vagyok biztos a név eredetében,de a névről mindig szláv kysely (savanyú) szó jut az eszembe.Valószínű,hogy a név szláv eredetű lehet.
2022. okt. 4. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!